На извънредна пресконференция министър Теменужка Петкова каза, че налягането към момента е съобразно договореното, предаде БТА.

"Снощи е имало колебания, надяваме се да не се дължат на кризата в Украйна, коментира" тя.

Днес в Министерството на енергетиката е имало съвещания по повод преустановяването на газоподаването от Русия към Украйна. От анализа, който е направен е установено, че към момента не са налице условия за промяна в режимите на работа на националната и транзитна мрежа.

"Няма никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките", подчерта министърът.

Според Петкова не са налице и никакви основания да се смята, че няма да се изпълняват дългосрочните договори за доставка на природен газ за България. Тя отбеляза, че в подземното газохранилище в Чирен има над 450 млн. куб. метра газ.

По-рано премиерът Бойко Борисов коментира от Пекин, че налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна, и че в София е свикано съвещание по темата.

За ситуацията е докладвала министър Теменужка Петкова, уточни Борисов, който е свикал съвещание на Съвета за сигурност към премиера.

"Дано се реши въпроса, защото ние в момента, в началото на зимата, имаме готовност, разбира се, с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите.

Но, така или иначе, бяха в съвещание и сме взели мерки да не пострадаме. В край на краищата, това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ", каза Борисов.

Рано сутринта Русия спря подаването на газ към Украйна. Причината е липса на предварително плащане от страна на Киев. Украйна обяви, че спира да купува руски газ.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер предупреди, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск“ за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.