Петкова: Една бизнес сделка ескалира в политически план

stat
08:06  |  14 март 2018 | Политика / Автор Красимир Тодоров /  
Теменужка Петкова обясни, че държавата няма отношение към финансовата страна на сделката с активите на ЧЕЗ Теменужка Петкова обясни, че държавата няма отношение към финансовата страна на сделката с активите на ЧЕЗ
Сн.: БТА

Сделката с активите на ЧЕЗ стартира като обикновена бизнес-сделка, но след това ескалира в политически план.
Това каза пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Не съм съгласна с президента Радев, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. Имало е конкурс, проведен по чешкото законодателство, явили са се няколко компании. Това е корпоративен въпрос, не е работа на държавата“, каза министърът.

Според нея, държавата е решила да излезе от ЕРП-тата през 2003-2004 година и тогава ги е приватизирала. Сега има ескалация на напрежение сред обществото по повод продажбата на активите на ЧЕЗ и затова премиерът Борисов е потърсил контакт с госпожа Върбакова, за да види вариантите държавата да влезе в ЕРП-то на Западна България.

„Обществото ни е чувствително, когато става дума за цената на тока, ние разбираме опасенията и страховете на хората и искаме да ги успокоим. Но това не зависи само от правителството“, допълни Петкова. Според нея, важни са националните ни интереси и припомни, че има арбитражни дела срещу държавата и от трите ЕРП-та.

„Изненадана съм от коментара на чешката страна, която прави намеци за нежеланието на Борисов и правителството да позволяват на ЧЕЗ да прави бизнес у нас“, каза министърът и заяви ,че държавата не е създавала пречки пред работата на тези инвеститори у нас.

Петкова съобщи, че са извършвани проверки за спазване на българското законодателство в трите ЕРП-та и са констатирани нарушения при спазване на Закона за обществените поръчки.

„В момента три министерства проверяват как държавата може да влезе в сделката за активите на ЧЕЗ. Инерком няма нищо против това да се случи. Но всичко е въпрос на анализ и да анализираме съществуващите варианти“, обясни министър Петкова.
Последно в Политика


Роботи ще ”заемат” 800 млн. работни места след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.