Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция на тема "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност", цитирана от БГНЕС.

Министър Петкова изнесе презентация озаглавена "Диверсификация на източниците и на маршрутите на газ", като запозна гостите с развитието по четирите интерконекторни връзки - с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Гласуван е бюджет на проекта за интерконектор с Гърция, което ще даде възможност да започне изкупуването на земи, а през юни предстои финална стъпка преди стартирането на проекта - вземането на окончателно инвестиционно решение, каза Петкова.
Тя изрази надежди, че на 12 юни това споразумение ще бъде подписано.

Петкова посочи, че подписването ще се случи в София. До март 2016 трябва да започне и самото строителство на интерконектора, а до 2018 той трябва да бъде факт, сподели тя.

С изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще имаме възможност да получаваме газ от Каспийския регион, посочи Петкова.

Трасето на газовата връзка с Гърция е 182 км, от които около 150 км са на българска територия.

В отговор на въпрос дали е възможно ситуацията в Гърция и финансовата криза там да осуети подписването на инвестиционното решение, Теменужка Петкова каза, че не смята, че това може да е причина за промяна на плановете относно проекта.
И българската, и гръцката страна са изразили своята позиция, че това е много важен проект не само за нашите две страни, а и за целия регион, каза Петкова, цитирана от БТА.

По отношение на връзката с Румъния министърът изрази надежда, че до края на 2015 г. тя бъде завършена.

По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях. Създадени са "по-интензивни контакти" и със Сърбия, като през миналата седмица зам.-министърът на икономиката е посетил страната, обясни Петкова.

Теменужка Петкова отказа да коментира твърдения и публикации в медиите, че е възможно проектът "Южен поток" да не е окончателно прекратен. Тя единствено обяви, че на този етап страната ни продължава да няма официално уведомление от "Газпром", че проектът е спрян.