Това каза на брифинг министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус“.

Вчера бе надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система.

По думите на Петкова ниските температури са довели до върховно потребление на ток.

"Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха на 100%.

Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол".

За радост нещата се нормализираха и в ТЕЦ "Бобов дол" вече работи", обясни министърът в оставка, като поясни, че не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ "Русе".

Предприети са всички действия, работим за това да не се стигне до режим на тока, каза Петкова.

България е поискала помощ от Румъния, но е получила отказ. Всяка страна иска помощ, ако има възможност я предоставя, ако не - отказва. Те отказаха, коментира Петкова.

"Ние отказахме помощ на друга наша съседка, искаха приблизително 200 мегавата. От страна на Турция искаха помощ. Такава помощ се оказва непрекъснато. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително", добави тя.

Гърция обяви, че затваря износа на електроенергия, в такава процедура са и други съседни държави. Не сме изолирани, каза още Петкова.

"Ще предприемем всички необходими мерки и действия в рамките на закона, за да осигурим необходимата енергия, за да се задоволят нуждите на битовите потребители", коментира тя.

"В момента правим анализ за това дали да спрем износа на ток", допълни министърът в оставка.

Рекорд в потреблението е отбелязан и за природния газ. Вчерашното количество потребен природен газ надхвърли 16 млн. куб.м.
Това е нещо, което не се е случвало от години. Доставките на природен газ за страната са нормални, ритмични. Това, което заявяваме като количества, се доставя от нашия доставчик, каза Петкова.

"Булгаргаз" е в състояние да задоволи всички потребности от природен газ както за индустриалните потребители, така и за газоразпределителните дружества, категорична е тя.