Функциите на ТЕЛК произтичат от действащата разпоредба на чл. 103 от Закона за здравето. Освен това, Наредбата за медицинската експертиза е действаща, с изключение единствено на отменените части.

С Решение № 5901/11.05.2017 г. Върховният административен съд се оставя в сила Решение № 12773 от 24.11.2016 г. по административно дело 5178 от 2016 г. на Върховния административен съд, съгласно което се отменя:

1. Разпоредбата на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, в частта „от една до три години“. След отмяната, действащата редакция на разпоредбата на чл. 69, ал.1 е: „Срокът на инвалидността е в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване.“ Това означава, че органите на медицинската експертиза следва да определят срока на инвалидността по медицинска целесъобразност въз основа на досегашните критерии, т.е. няма промяна в тях.

2. Отменена е и т. 1 „Малигнен тумор на гърдата в първите 5 години“ на раздел XI „Женски полови органи“ от част осма „Хирургични заболявания“ от Приложение №1 към чл. 63, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че в съответствие с действащите медицински критерии, както и съгласно чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза, когато установеното увреждане не е посочено като отправна точка в приложение № 1, но обуславя значителен функционален дефицит, за критерий се взема най-близката по съдържание точка, като в експертното решение се вписва "във връзка с точка ..." и се прави подробна обосновка.

3. Отменено е и Приложение № 2 „Методика за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти“ към чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че при определяне на трайната неработоспособност органите на медицинската експертиза следва да продължат да се ръководят от досегашните критерии, определени в Наредбата за медицинската експертиза, които са свързани с развитието на съответните заболявания (характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване).

Министерство на здравеопазването не намира основание за притеснения, както у пациентите, така и у членовете на ТЕЛК комисиите, тъй като няма правна пречка органите на медицинската експертиза да имат затруднения в работата си.