Регулаторният орган обвинява телевизията ТВН24, собственост на американска компания, че е "пропуснала да информира зрителите си, че протестите от 16-18 декември 2016 г. пред парламента са били забранени и че е призовала за участие в тях", посочи неговата говорителка, цитирана от Франс прес и БТА.

Американският Държавен департамент реагира незабавно, като изрази безпокойство, че решението на Съвета "изглежда саботира медийната свобода в Полша - близък съюзник и приятелска демокрация", посочва Асошиейтед прес.

В публикувана днес аргументация на решението регулаторът цитира гостувалия в предаване на ТВН24 заместник-главен редактор на близкия до опозицията в. "Газета виборча" Пьотр Стасински.

Стасински казал, че депутати трябва да блокират залата за дебати възможно най-дълго. Освен това заявил, че депутатите от опозицията трябва да протестират, за да защитят свободните медии и "да се държат докрай", предричайки, че управляващата партия "ще прати полицията в парламента".

Според съвета за радио и телевизия цитираните изказвания показват, че ТВН24 "е съдействала и помогнала на трета страна да продължи да нарушава закона".

Телевизията "е имала възможност да повлияе на поканените в студиото, можела е и е трябвало да реагира, когато изразените мнения са крайни, не се основават на фактите или биха могли да представляват подстрекаване на редовия зрител към противозаконни действия", допълва в комюникето регулаторът.

На сайта си ТВН24, който е собственост на американската група "Дискавъри комюникейшънс" и е един от двата големи частни новинарски канала в страната, отхвърли обвиненията на KRRiT и заяви, че ще обжалва санкцията.

Организацията "Репортери без граници" също разкритикува "будещото тревога решение, което цели да задуши опозиционна медия".