Обвинението е срещу Златко Ж.,Цветомир А./двамата от Павликени/ и Златко В. /Г. Оряховица/, които през ноември миналата година в село Пчелище, успели да измамят жена и да й отнемат 8000 лева.

Престъплението е извършено на 21 ноември 2017 г. тримата са се обадили на жената на стационарен и на мобилен телефон, като на единия телефонен номер се представяли за "лекари", искащи пари за операция на близък, а на другия за мними полицаи, търсещи съдействие за разкриване на престъплението.

Сценарият с двойна засада

В 15.56 ч., Златко В. се свързал с пострадалата жена от с. Пчелище на стационарния й телефон с номер, представил се за полицай, обяснил, че работи по случай за задържане на "телефонни измамници", за което било необходимо да му съдейства. Същият поискал от жената да посочи мобилен телефонен номер, чрез който да се свърже с нея и да поддържат постоянна връзка. Жената се доверила и дала искания номер.

В 16.44 ч. Златко Ж. се обадил на стационарния телефон на пострадалата преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за операция.

След това Златко В. отново преправил гласа си и обяснил, че е "лекар", като поискал 5 000 евро за да започне неотложната операция на дъщеря й. Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може полицията да хване измамниците с доказателства, като след това парите ще бъдат върнати.

Обвиняемите умишлено държали жената на двата телефона, за да не може да се свърже с други хора и да не й дадат възможност да осъзнае, че е жертва на телефонна измама.

Пострадалата събрала всичките си пари и по дадените указания ги оставила до контейнер. През това време обвиняемите се придвижили с лек автомобил до с. Пчелище, взели парите, след което се върнали в гр. Павликени, където разделили сумата.

След разкриването на измамата, по искане на прокуратура Златко В. е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.