Някои от задържаните са действали от Румъния, предаде БНТ.

Една от разбитите групи е задържана, след като се прибирала в България, за да реализира измама за 13 000 лева.

„Голяма част от измамниците, които извършват тези престъпления на територията на България, всъщност ги извършват от територията на Румъния, използвайки техни сим карти, румънски“, каза гл. инспектор Илиян Личев от ОД на МВР Велико Търново.
 
За залавянето на въпросната група нашите полицаи са работили с румънските си колеги. В повечето случаи обаче задържаните са така наречените мулета. Измамниците ги набират по обяви за работа и обикновено мулетата не познават работодателите си.

"И неслучайно лицата, които извършват измами, изпращат мулетата да вземат парите, защото по този начин те си ограничават размера на печалбата, но за сметка на това прехвърлят отговорността“, каза още Личев. 

Така мулетата поемат цялата наказателна тежест при залавяне.

От началото на годината във Великотърновска област са извършени 16 телефонни измами. Разкритите са три. 

Според полицаите сега най-популярна е схемата, при която измамниците се представят за служители на реда, търсещи съдействие за залавяне на измамници. В обръщение са и всички познати досега схеми, включително и такива, при които се завличат и различни институции.

Затова от полицията за пореден път призовават всеки при най-малкото съмнение за измама да звъни на дежурните телефони в районните управления на МВР.