Расте броят на потърпевшите от телефонни измамници, показва статистиката. За първото шестмесечие на тази година регистрираните случаи са 408, при 380 през същия период на миналата година.

Макар че разкриваемостта също расте, проблем е, че близо 57% от присъдите са условни, което създава у престъпниците чувство за безнаказаност.

На този фон в благоевградското село Зелендол кметът учи възрастните хора как да се пазят от телефонните измами.

"Например, тука съм им казал, че в момента, когато по телефона ви търсят пари, веднага затваряте. Дори има и такъв случай, една от дъщерите се обади на кмета, казал си на майка ми, тя ми затваря телефона, когато й говоря за пари", разказа кметът Ангел Младенов пред БНТ.

Той е забранил и "заиграването": "Еми заиграването, примерно по следния вид: Ние сме полицаи, ти ни помогни да ги хванем, казах, няма такива истории, веднага затваряте телефона", обяснява той.

Местните се вслушват много в съветите на кмета.

"Почти няма дом, от който измамниците да не са опитали да измъкнат пари. Благодарение и на кметските съвети никой обаче досега не се е подвел", твърди кметът на Зелен дол.

Затова при всеки повод, при който се събират жители на селото, той отново ги предупреждава.

"Предупреди ни, днеска бехме там на гробищата и днеска ни предупреди, предупреждава ни той много", потвърждава местна жителка.
"Такива измамници вика да не се доверявате вика, оти на таквия баби па зимаа ни парите, по телевизията гледаме дечичка", допълва друга.

В последните години заради наглите телефонни измами добрите дела са взели много да приличат на злини. Доказва го любителско клипче. В Благоевград възрастна жена се е показала на терасата, пуснала е на въже една торба и сякаш притеснена се оглежда. Граждани забелязват ситуацията и звънят в полицията. В много подозрителната обстановка пристигат двама служители на реда - цивилен и униформен. Качват се при жената, която им отваря. Двамата влизат при нея, а жената пак се показва на терасата. И след минути идва добрата развръзка.
Млад мъж, за да спести време, просто оставя хляб на дамата в пуснатата торба.

Ако това обаче беше измама, възможностите на полицията в такива случаи са много скромни, казва кметът Младенов

"Меко казано, естеството на този вид престъпления, е че много трудно се откриват. Изискват огромен ресурс и пари и това донякъде спомага този вид престъпление да се развива така", допълва той

В Благоевградско опитите за телефонни измами не спират. От полицията обясниха, че през тази година в региона най-често се използва схемата за мними полицейски служители, които въвеждат потърпевшите в заблуждение, че сътрудничат на органите на реда. Точна статистика за задигнатите от възрастните хора пари няма.

Над 400 са телефонните измами от началото на годината >>>