Той коментира това явление във връзка с последния случай, при който 73-годишен мъж от София стана жертва на телефонна измама и предаде 100 000 лева по схемата „сътрудничество на полицията“.

„Специално при възрастните хора се търси повече емпатия и сътрудничество на властите, уж за да бъдат хванати мошениците. Самата психологическа нагласа за справедливост на възрастните хора е здраво изградена поради простата причина, че са живели в един друг строй, където е имало уравниловка и справедливост. Затова този номер не минава при младите хора, но при възрастните жъне успех. Още по-податливи са бившите военни и полицаи. Имаше и случаи с излъган дядо, бивш военен, който до последно бе убеден, че сътрудничи на властите за залавяне на мошениците. Хората се поддават на такива манипулации“, коментира д-р Веселин Герев.

Психиатърът каза още, че психиката на възрастния човек много по-бавно асоциира всички това, което възприема, много по-бавно обсъжда мотиви и противомотиви, като рационалното в мисленето вече почти се губи.

Човек действа емоционално и импулсивно, с желание да сътрудничи, да стане известен и да помогне на много други хора да се отърват от това тежко бреме, наречено телефонни измамници. Колкото и смешно да звучи, точно това са мотивите на възрастните хора да се подлъгват. Обикновено телефонните измамници винаги ги хващат в капана си с някаква критична ситуация, която тотално да ангажира психиката им. И понеже потокът на асоциация при тях тече много по-бавно заради възрастовия фактор, те насочват изцяло вниманието си към ситуацията и мислят само за нея, обясни психиатърът.

Той изтъкна, че по-възрастните изобщо не чуват какво им се говори и затова на няколко пъти измамниците им повтарят, че давайки пари ще сътрудничат, че средствата са за тази благородна цел и по-късно ще им бъдат възстановени, че ще получат награда. Възрастните хора чуват само това и същевременно мислят за тази ситуация, съобщена им като тревожна“.

Той посочи, че в такива ситуации се действа механично, като действията наподобяват тези на робот.

„Жертвата е като омаяна от някаква идея и от стреса и едва ли не става напълно подчиняема на тези, които я управляват. Това е един вид сериозна психологическа обработка. При последния случай дори стана ясно, че възрастният човек е дал на няколко пъти пари на измамниците, даже е събрал от свои съседи, за да „сътрудничи“ на полицията. Виждате на какво са способни телефонните измамници и колко добри манипулатори са“, коментира Герев.

Той посочи, че младите трудно стават жертви на подобна схема на телефонна измама, тъй като те приемат най-спокойно и хладнокръвно едно подобно обаждане.

При възрастните хора психическата нагласа е съвсем различна. Тя е причина за тази тяхна абсолютна манипулативност и подчиняемост на волята и желанията на измамниците, заключи експертът.