Това съобщи пред журналисти председателят на временната комисия "КТБ" Десислава Атанасова (ГЕРБ).

"От ДАНС твърдят, че докладът е бил внесен в Министерски съвет, но след това е бил върнат и до Народното събрание той не е стигнал. В този доклад е имало и предположения по отношение на финансовата стабилност на страната", каза тя след закритото заседание на комисията.

Тя отказа да отговори дали в този доклад е имало информация за застрашаване на финансовата стабилност на страната заради КТБ.

Самият доклад днес не е представен на депутатите от комисия, въпреки че председателят на ДАНС Димитър Георгиев беше изслушан от тях. Той е казал единствено, че тогава докладът е бил предаден на премиера, но той не го е внесъл в парламента, каквото е задължението му по закон.

Комисията продължава своята работа с изискване на още документи, включително справки и одитни доклади от БНБ, които ще могат да внесат повече яснота.

Атанасова допуска възможността на заседания на комисията да бъдат поканени и одитори.

Дискутирала се и възможността за законодателни промени, за да се подобри взаимодействието между кредитните институции, банковия надзор и ДАНС. Дали това обаче означава повече правомощия на агенцията, Атанасова не коментира.

Депутатските телефони - в метална каса

Преди началото на заседанието председателят на парламентарната комисия за КТБ е разпоредила всички депутатски телефони да бъдат прибрани в метална каса, съобщи "24 часа".

Телефоните трябвало да останат под охрана до приключване на заседанието, за да няма изтичане на информация.

След разпореждането на Десислава Атанасова, депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов попитал: „В джобовете не може ли?“, но Атанасова го отрязала с категорично не.

Близо 15 минути всички депутати се редиха на опашка и мобилните им телефони бяха заключени в касата.

Това бе второто изслушване в комисията за КТБ в Народното събрание на шефа на ДАНС Димитър Георгиев. При първото - на 7 април - той докладва за работата за осигуряване на финансовата стабилност на България от 2009 до 2014 година.