Това е неочаквано продължение на отнелия повече от месец спор между властите на САЩ и високотехнологичната корпорация. От нея ФБР искаше начин да достигне до данните в смартфона на мъртъв терорист, без да ги унищожи или повреди.

Залогът на това искане е очевиден и в пламналата дискусия мнозина подкрепяха елитната федерална полиция. Но своя отказ "Епъл" също мотивираше с убедителни и принципни доводи.

А развръзката дойде онзи ден.

"ЛА таймс" пише: ФБР обяви в понеделник, че е съумяло да отключи без помощта на "Епъл" iPhone 5c , принадлежал на единия от стрелците в Сан Бернардино. И Бюрото не показва желание да обясни на „Епъл” как е заобиколило модулите за сигурност в телефона. Това оставя технологичния гигант да тъне в догадки за уязвимостта на милиони устройства, пише вестникът.

„По един или друг начин, „Епъл” трябва да установи подробностите - каза Джъстин Олсън, експерт в софтуерната компания AVG. – Отговорното нещо, което правителството би могло да направи, е частно да покаже на „Епъл” къде е слабото място, така че компанията да продължи да усъвършенства сигурността на продуктите си.”

Вижте снимки >>

Но нещата засега не се развиват така. Ситуацията осветлява един процес, който обикновено протича секретно. Правителствата редовно разработват или купуват хакерски техники за целите на борбата с престъпността и тероризма, и ги използват без да кажат на засегнатите компании.

Различното в сегашния случай е, че цял свят гледа от самото начало. След като Саид Ризван Фарук и жена му убиха 14 души през декември, правителството публично потърси съдебна заповед, така че „Епъл” да отключи телефона на Фарук.

Сега, след като ФБР оттегли съдебното си искане, възниква нова етическа дилема: Трябва ли IT компаниите да бъдат държани в течение на пролуките в техните стоки, или пролуките трябва да останат за използване от силите на закона - за борба с престъпността, коментира "ЛА таймс".

Ситуацията, отбелязва пък "Ню Йорк таймс", по много начини е продължение на играта на котка и мишка, в която "Епъл" постоянно е въвлечена с хакерите. Но необичайно нашумялото сегашно проникване - и фактът, че хакерът е правителството на Съединените щати - поставя компанията в затруднено положение.

"Епъл е бизнес предприятие и то трябва да печели доверието на своите клиенти - казва Джей Каплан, изпълнителен директор на компанията "Сайнак" и бивш анализатор в Националната агенция за сигурност. - Компанията има нужда да я възприемат като някой способен да отстрани тази уязвимост възможно най-скоро."

"Епъл" се позова на декларацията си, разпространена в понеделник, след като правителството се отказа от постъпките си пред съда. "Ние ще продължим да увеличаваме сигурността на нашите продукти, след като атаките към нашите данни стават по-чести и по-усъвършенствани", се казва в нея.

Компанията е правила много ходове с дългосрочна перспектива за повишаване на сигурността на устройствата й. Шефът й Тимъти Кук, е казвал на колегите си, че пътната карта на "Епъл" води към шифроване на всичко, съхранени в нейните устройства и в услугите, които предлага.

Инженерите на "Епъл" са започнали да разработват и други мерки, които ще направят по-трудно за правителството да отвори защитен ай-фон, пише "Ню Йорк таймс".

Има някои предположения за начина, по който ФБР е хакнало телефона, съобщи днес Фокснюз. Анонимен висш служител на закона е казал пред АП, че ФБР е съумяло да обезвреди защитата, която изтрива данните в телефона след 10 погрешни опита за въвеждане на парола. Това е позволило да се приложи "силова атака" - проба на множество комбинации, докато се падне точната.

Не е ясно обаче как е свалена друга защита - тя увеличава времето до всеки следващ допустим опит за въвеждане на парола.

Ако тези мерки за сигурност на телефона са отстранени, е обяснявал по-рано шефът на ФБР Джеймс Коми, Бюрото има как да стигне до записаните данни  за 26 минути.