Руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин смята, че дистанционната идентификация, изкуственият интелект и платформените решения са трите "панацеи" за икономиката на страната му в близките години, предаде ТАСС.

По думите на министъра дистанционната идентификация ще съкрати количеството излишни действия в банковата сфера и сектора на услугите.

Платформените решения ще позволят не само да се съкрати разривът между потребители и производители, но и ще направи някои масови услуги (напр. използването на такси) още по-достъпни. Едновременно с това ще излязат "на светло" много хора, които се занимават самостоятелно с надомна работа.

"Новите технологии в областта на образованието и здравеопазването са много важни за развитието на малките градове, тъй като използването на телемедицината е единствения способ за сериозно повишаване на качеството на медицинското обслужване в отдалечени и труднодостъпни места", подчерта министърът.

Орешкин изтъкна, че в процеса на регулиране и стимулиране на развитието на новите технологии държавата "не бива да оставя икономиката в миналото".

Министърът използва за пример в това отношение криптовалутите. Той отбеляза, че те не могат да се използват като нормални валути заради резките колебания в курсовете, но от друга страна, благодарение на криптовалутите ще се появят нови прогресивни технологии.

"Ако някъде се наложи пълна забрана, това означава, че нищо не се развива. В такива ситуации държавата губи съществуващите възможности - печелят  играчи от други страни, а Русия губи глобална конкурентоспособност", заключи министърът.