Това предупреждава китайският държавен вестник "Чайна дейли", цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Вероятното решение на Тръмп да започне такова разследване може да засили напрежението особено по въпросите на интелектуалната собственост, отбелязва в коментар за англоезичното издание на вестника Мей Синюй, изследовател от министерството на търговията.

Представител на Белия дом посочи в събота пред медии, че държавният глава ще възложи на постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър да проучи дали трябва да започне разследване за кражба на американски технологии и интелектуална собственост от Китай.

Разследването по раздел 301 от търговския закон от 1974 г. може да доведе до налагане на ограничителни мерки срещу Пекин. Решението да се използва този закон за промяна в баланса на търговията с Китай може да провокира търговска война и да засили напрежението, особено по въпросите за правата на интелектуална собственост, пише експертът.

Статията не посочва как Пекин би могъл да отговори, но китайското законодателство дава на регулаторните органи широки правомощия върху действията на чуждестранните компании в страната. Ако започне разследване, САЩ могат да търсят разрешаване на спора в Световната търговска организация (СТО) или извън нея.

Предишните действия на САЩ срещу Китай, основаващи се на закона от 1974 година, оказаха малък ефект, отбелязва "Чайна дейли".

Китай вече е най-големият износител и има най-големите международни резерви в света, подчертава изданието.

Използването на раздел 301 от Вашингтон няма да окаже голямо влияние върху напредъка на Китай към по-силна икономическо развитие и по-добро бъдеще, заключава статията.

Търговските проблеми със САЩ и кризата със Северна Корея не са свързани и няма бъдеще в търговска война между Вашингтон и Пекин, заяви говорител на китайското министерство на външните работи днес.