„Иран се стреми към господство в региона. Това вече започна да дразни САЩ, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив. То е наистина нетърпимо и Иран трябва да разбере това“, заяви Ердоган, коментирайки военната операция в Йемен, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Конфликтът в Йемен се превърна в религиозен. Иран трябва да промени гледната си точка. Техеран трябва да изтегли всички сили, с които разполага в Йемен, а също и в Сирия и Ирак. Иран трябва да уважава тяхната териториална цялост“, почерта президентът на Турция.

По-рано Ердоган заяви, че съществува възможност Турция да окаже логистична подкрепа на операцията в Йемен, „в зависимост от развитието на ситуацията“.

САЩ и Турция подкрепят предвожданата от Саудитска Арабия военна операция срещу шиитските бунтовници - хуси, в Йемен, които успяха да установят контрол над голяма част от страната, опитвайки се да отстранят законния президент Абд Рабу Мансур Хади. Иран подкрепя хусите.

Президентите на САЩ и Турция Барак Обама и Реджеп Ердоган обсъдиха по телефона острите проблеми в Близкия изток, включително кризата в Йемен.

Силите на международната коалиция продължават да нанасят удари по позициите на бунтовниците-шиити в Йемен, основно ударите се нанасят по столицата Сана и провинция Саада в северната част на страната. 

Ввъоръжени формирования на арабските племена, лоялни на президента Мансур Хади настъпват срещу позициите на бунтовниците.