След споразумението по иранската ядрена програма от 14 юли, което създава възможност за отмяна на банковите и търговски санкции срещу Иран, може би около края на тази година, Иран посетиха министри от Франция, Германия и Сърбия, както и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Преди пристигането си в Иран италианският външен министър Паоло Джентилони  бе цитиран от иранската агенция Мехр да заявява:

"Икономическите връзки на Италия с Иран определено пострадаха в периода на санкциите, но неотдавна сключеното ядрено споразумение ще даде възможност за постепенно подобряване на двустранните отношения."

Джентилони е придружен от министърката на икономическото развитие Федерика Гуиди и бизнес делегация. Двете страни се надяват да разширят сътрудничеството си в енергетиката, транспорта и земеделието, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Федерика Гуиди заяви, че Италия със сигурност ще инвестира в иранското автомобилостроене в близко бъдеще.
"В Иран се произвеждат голям брой коли и те няма да се ограничават само до иранския пазар", каза тя, цитирана от иранската държавна агенция ИРНА.

"Вярвам, че политическият резултат от сключването на споразумението с Иран ще е да се ускори намирането в близко време на решение на сирийската криза. В близките месеци може да се очаква напредък в уреждането на регионалните кризи. Всички трябва да разберем, че важна страна като Иран не може да бъде отстранена от търсенето на решения на регионални проблеми. От общ интерес е да привлечем Техеран към процеса на уреждане на кризи в региона", каза Джентилони.

Сирийската криза

Сирийският външен министър Уалид Муалем пристигна в Техеран за разговори с ирански и руски представители, за да обсъди как да се сложи край на продължаващата от четири години война в страната му, предаде Ройтерс.

В Техеран е руският заместник-външен министър Михаил Богданов, който е специален пратеник на президента Владимир Путин за Близкия изток.

По повод посещението на Муалем иранският заместник-външен министър Хосеин Амир Абдолахиан каза, че расте вероятността от дипломатическо решение на войната.

"За щастие виждаме промяна в стратегията на регионалните играчи по отношение на сирийската криза. Преди четири години те смятаха, че войната е единственото решение, а сега предпочитат да наблягат на дипломацията", каза Амир Абдолахиан, цитиран от иранската агенция Фарс.

Според спътниковата телевизия "Ал Маядин", която предава от Бейрут, Иран има мирна инициатива за Сирия, предаде ТАСС. Основните й точки са създаване на правителство на националното единство и провеждане на "общи избори под контрола на международни наблюдатели".
Предвиждат се и поправки в конституцията, гарантиращи правата на етническите и религиозните малцинства.

Срещу "Ислямска държава"

Михаил Богданов вече се срещна в Техеран с иранския заместник-външен министър Хосеин Амир Абдолахиан и двамата се изказаха в подкрепа на създаването на широк антитерористичен фронт срещу групировката "Ислямска държава", съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Той отбеляза, че е необходимо търпеливо да бъдат убеждавани "скептично настроените в Европа, САЩ и в самия Иран, че споразумението не е източник на опасност".

Европа и Иран имат общ интерес в борбата срещу радикалната групировка "Ислямска държава", каза италианският външен министър Джентилони.
 
"Борбата на Иран с тероризма и екстремизма пораждат у нас (европейците) голяма надежда", добави италианският външен министър.

Ядрената програма

Ядреното споразумение още не е ратифицирано от иранския парламент, нито от Съвета за национална сигурност и правителството се надява, че посещенията на европейски официални лица ще покажат на критиците му как би могъл да изглежда Иран в периода след санкциите, отбелязва Ройтерс.

Конгресменът републиканец Ед Ройс, председател на Комисията по външните работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, внесе днес законодателен акт за неодобряване на ядреното споразумение между световните сили и Иран, предаде Ройтерс.

Ройс, който е от Калифорния, заяви, че е взел решението да предложи Камарата да не одобри споразумението с Иран, тъй като според него то има много сериозно последици за глобалната сигурност - предоставя прекалено бързо и прекалено много отстъпки на една "терористична държава", а това прави света по-несигурен и нестабилен, предаде ТАСС.

Барак Обама вече няколко пъти каза, че няма да позволи да се саботира сключеното споразумение и ще използва правото си на вето, ако Конгресът отхвърли сделката.

За да преодолее президентското вето двете камари трябва да постигнат мнозинство от две трети. Това значи, че на републиканците, които имат мнозинство в двете камари, ще им е необходима и подкрепата на няколко десетки демократи.