Това се случва, въпреки че подозренията паднаха и върху нея, след като миналата седмица bTV показа ксерокопия на страници от тефтер, предоставени от депутата от БСП Кирил Добрев. Той обясни, че ги има от прокуратура, защото в миналия парламент бе председател на анкетната комисия "Филип Златанов". По думите му това са всички копия.

Първите снимки бяха показани именно от държавното обвинение на шумна пресконференция веднага след избухването на скандала миналата година.

Тогава, на един от прожектираните слайдове, се виждаше текст: "Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. И 10" (вижте в галерия).

Междувременно обаче сега в някои медии бяха публикувани други копия, на които ясно се виждат инициалите Д.П., за които се предполага, че са на депутата от ДПС Делян Пеевски. Текстът гласи: "Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. и Д.П. Да се видят само дружествата; - м.д. да се пусне?"

Графолози заявиха, че в текста има намеса и буквите Д.П. са преправени на числото "10".

"Тъй като не изследваме оригинала, се губят много от признаците, с които можем да обосновем категорично заключение. Но се набива на очи следното: Ако приемем, че "10" е оригиналът, веднага ще отчетем несъответствие между изписването на цифрите 1 в "10" и по-долу, където е изписана годината 2012. Във втория случай изписаната цифра няма основа отдолу. Същият е случаят с цифрата 0 от въпросното "10". То е изписано по начин, коренно различен от другите нули, написани в тефтерчето", коментира графологът Саша Атанасов.

Нова версия

Въпреки това, днес в. "Труд" излезе с точно обратната версия - че в копия на страници от тефтера е фалшифицирана цифрата "10" като е направена на Д. П. Това били съобщили от разследващите органи пред изданието.

Цитиран е неназован графолог, който казва: „Пълни глупости. Във всички официални копия стои цифрата 10 и изведнъж се появява едно листче с нескопосания инициал Д. П., за което се твърди, че е истинско.”

Кирил Добрев пък заявява, че не е виждал такива инициали.

А анонимни магистрати коментират, че това е атака срещу прокуратурата заради доверието, което печелела на международно ниво.

Въпреки всичко, все още няма никакъв официален коментар от прокуратурата. Според "Труд" е разпоредена проверка в столичното следствие за появилите се в медиите копия от тефтера, но няма никаква информация за такава.

Междувременно скандалът провокира нов протест. "Код 10 - страхуват ли инициалите Д.П. прокуратурата" е събитието, организирано чрез Фейсбук за днес от "Протестна мрежа". Протестът е с начален час 18,30 и ще се проведе пред Съдебната палата в София. Участниците се заканват да дойдат там със своите тефтерчета и настояват главният прокурор Сотир Цацаров да излезе и разговаря с тях.

По този повод Кирил Добрев се възмути в сутрешния блок на bTV - бил потресен, че за пореден път се измества фокусът от реалния проблем. По думите му това били класически милиционерски схеми, плод на ген. Атанас Атанасов (депутат от РБ б.р.).

Директно обвинявам „Протестна мрежа”, че искат И. Ф., Ц. Ц. и Б. Б. да останат безнаказани, искат да провалят процеса срещу Златанов. Това вече не е гражданско, а политическо движение. Трябва да отидат първо на протест пред ГЕРБ и пред Министерския съвет. Тогава ще бъдат безпристрастни и ще се включа и аз към протеста им”, заяви още депутатът от левицата.

Според него в тефтера има само трима поръчители - И.Ф., Ц.Ц., Б.Б., а всички останали са жертви.

АНКЕТА: Манипулиран ли е тефтерът "Златанов", според вас?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Графолози за 10 или Д.П. в тефтера "Златанов"