Така лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева коментира намерението на председателя на АБВ да подаде оставка след дадената от ПГ подкрепа в парламента за новия заем от 16 млрд. лева. 

Тя коментира, че когато си подаде оставката и му я приемат, тогава ще коментира, и призова да се изчака до април, когато ще се проведе конференцията на АБВ и ще се гласува оставката на Първанов. 

Дончева добави, че хората „от кухнята”, са доста скептични, че това ще се случи и се питат дали не става дума за театър.

Отношенията на Георги Първанов с Ивайло Калфин и Румен Петков са дългогодишни и не виждам в момента да се случва нещо, което да е извън обичайното. Познавам стила им на работа. И Първанов, и Румен Петков са от категорията политици-играчи, ловки, манипулатори”, подчерта тя.

Вчера Петков заяви, че Първанов трябва да остане в политиката, защото й е нужен.

Бившата депутатка изрази съмнение депутатите на АБВ сами да са решавали как да гласуват за дълга и допълни, че „зад кадър” има още много действия.

Вчера народните представители заявиха, че не са предатели и са гласували със знанието на трима зам.-председатели на партията. С Първанов пък не могли да се чуят, защото телефонната връзка не се получила.

Тази парламентарна група не е фриволна в поведението си. Не изключвайте, че това решение е взето със знанието на Първанов и Петков. Много искания от страна на Борисов, от страна на други министри. Тези неща, когато не се разберат, могат да се държат в шах, да играят покер до последно, а на публиката да се представи друго”, каза още Дончева.

Относно самия дълг от 16 милиарда Дончева заяви, че финансовият министър няма никакви аргументи за него. По думите й две седмици Владислав Горанов ходел от студио в студио, за да отправя нападки.

Според нея не може да се планира дефицит, както прави кабинетът, а парите ще се изхарчат в „дребни и нищожни” инфраструктурни проекти, или „да се излеят в пясъка” между местните и президентските избори.

Тя коментира още, че ДПС играят друга игра – те искали полукоалиционни отношения, да си запазят местата на техните хора в държавната администрация, да изтъргуват възможността следващата година президентските избори да минат с тяхно участие и подкрепа. В същото време АБВ се дискредитирало с подкрепата за дълга.

Особено след като цяла седмица са говорили как няма да го подкрепят”, изтъкна Татяна Дончева.

Илияна Йотова: Това е пиеса

Оставката на Георги Първанов е една добре разиграна пиеса от началото до края, коментира евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова по БНТ.

Тя добави, че не вярва в посланието за оставката на лидера на АБВ.

Не вярвам, защото тази пиеса я играем за втори път. Г-н Първанов, ако ви припомня, искаше да си подаде оставката и веднага след последните европейските избори, когато АБВ не можа да вкара нито един евродепутат. Тогава всички в АБВ вкупом го помолиха да не го прави. Аз не зная кога ще бъде следващото заседание на техния ръководен орган, но съм убедена, че ще повторим същия сценарий”, каза още Дончева.

По думите ѝ става въпрос по-скоро за политическа стратегия, отколкото за някакво емоционално решение. Йотова заяви, че е убедена, че подкрепата на АБВ за дълга е била решена още от самото начало, но е било много трудно да се обясни на избирателите. Тя обаче подчерта, че левите избиратели са толкова наивни, защото се били нагледали на какво ли не.

АНКЕТА: Ще напусне ли Първанов лидерския пост в АБВ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кирил Цочев срещу Георги Първанов