Работна група ще подготви такива промени в законодателството, с които да се въведат по-строги санкции и глоби, както и да има възможност, докато не те не се платят, водачът да не може да напусне страната. В противен случай глобите и санкциите стават несъбираеми, каза министър Павлова, цитирана от БТА.

Министърът не конкретизира размера на бъдещите санкции с аргумента, че предстоят разчети, базирани на социалната им поносимост.

При последна проверка на магистрала "Тракия" е установено, че 500 коли, които преминават транзитно през нашата страна, не са имали залепени стикери, открити са били и стикери, които не са продупчени, както и винетки, които не са придружени със съответния регистрационен номер на превозното средство, обясни министърът.

Масово гастарбайтерите "шмекеруват“, като или не залепят винетката, или я крият и си я предават от кола на кола, обясни по-рано Павлова в телевизионно интервю.

Мобилните екипи предстои да започнат подобни проверки на входа и изхода Капитан Андреево.

Министър Павлова информира, че от следващата седмица ще бъде възобновена тръжната процедура за внедряването на тол системата и електронната винетка, като по договор това трябва да стане за 12 месеца. За този период трябва да се изчисти законовата и подзаконовата уредба, в това число и да се въведат по-строгите санкции.

В отговор на въпрос министърът каза, че по изградените участъци на магистрала "Хемус" ще има тол система. За сметка на бъдещи приходи от нея Лиляна Павлова каза, че се надява да бъде доизградена и цялата магистрала.

Днес правителството е приело промени в ПМС 908/2015 за приемане на модел за въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леки моторни превозни средства, както и предоставяне на европейски услуги за електронно таксуване и даване на съгласие за провеждане на процедура за избор на изпълнител за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси.

С промените до 20 декември 2016 г. се удължава срокът на работната група за изготвяне на необходимите законодателни промени и на подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата.

Удължаването на срока се налага, тъй като работата на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол системата, посочва пресслужбата на кабинета.

След увеличаването на цената на винетките по данни към август приходите от тях са увеличени с 80 млн. лева до 280 млн. лева, с очаквания до края на годината те да достигнат 300 млн. лева, каквито бяха прогнозните разчети, каза министър Павлова.

Като брой стикери към август са продадени 4,5 млн., като към миналата година, при старата цена на винетките, бройката е била със 150 000 по-малко.
Очакванията са бройката да се увеличи още през предстоящите празници.

Ръст има и в броя на безплатните стикерите за хора с увреждания, като те са достигнали 210 000, с които постъпленията за пътища в реални размери намаляват с 20 млн. лева, тъй като те се предоставят по линия на социалното подпомагане.