Това съобщиха от окръжната прокуратура, цитирини от БНР.

Привлечен към наказателна отговорност е управител на две дружества с лиценз за таксиметров превоз на пътници за това, тъй като за 3 години е избегнал плащането на задължения за близо 1 милион и 600 хиляди лева корпоративен данък. Обвиняемият е задържан под стража и предстои внасянето на обвинителен акт в съда.

Към наказателна отговорност са привлечени и управителя на лицензирано за таксиметров превоз търговско дружество и двама негови съучастници, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения за общо 200 000 лева. Спрямо всеки един от обвиняемите от наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа.
Предстои прокуратурата да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели, приобщени са голям обем писмени доказателства и са извършени счетоводни експертизи.

Територията на град Пловдив се обслужва от общо 1700 таксиметрови автомобила, а за 600 от тях е установено, че не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си.

Констатирано е, че до 2007 година, до който момент за извършване на таксиметрова дейност е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на Пловдив са възлизали на около 750 000 лева годишно.

След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметрови превози, не надвишават 60 000 лева годишно за територията на град Пловдив, като през 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък.