Това заяви заместник-председателят на сдружението и кмет на Кърджали Хасан Азис, цитиран от БТА, след тридневната среща на местните власти, която се проведе в курортен комплекс "Албена".

Азис е и заместник-председател на НСОРБ.

По думите му предложените други три варианта - да купуваме специални пликове, с които да изхвърляме боклука и така да ни таксуват; кофите ни за смет да са с различен размер спрямо нуждите на домакинствата; и спрямо броя хора, които живеят на адреса, по-скоро ще затруднят и затормозят начина на събирането на такса смет.

Промяната на изчислението на такса смет вече мина на първо четене в Закона за местните данъци и такси, но позицията на депутатите остана неясна и подробностите останаха за разглеждане на второ четене.

Хасан Азис каза още, че законът трябва да влезе в сила от 2020 година, за да имат време общините да подготвят базата си за определяне на размера на такса смет.

Заместник-председателят на НСОРБ коментира и темата с дълговете на общините, дискутирана по време на срещата на местните власти в Албена. Кметовете са изразили притесненията си пред вицепремиера Томислав Дончев, че общините се натоварват с дейности, които са от компетенциите и задълженията на централната власт.

Като пример Хасан Азис посочи, че при почти еднакъв километраж на общинските и републикански пътища - около 20 000 километра, за общинските се отпуска финансиране в размер на 50 000 000 лева, а за републиканските пътища - 700 000 000 лева. Поддържането на общинските пътища натоварва допълнително общинските бюджети, както ги натоварват и дейности в социалната сфера, образованието и здравеопазването, коментира Хасан Азис.

Той коментира и дълго прокламираната децентрализация на местната власт. По думите му този процес е напълно спрян.

"Нещо трябва да се поправи, защото в момента в нашата страна няма местно самоуправление, а има централна власт, която управлява местната", категоричен бе кърджалийският градоначалник.