В ефира на bTV тази сутрин тя обяви, че при така създадените обстоятелства в лявото след раздора между БСП и АБВ, до десетина дни нейната партия ще обяви свой кандидат.

В отговор на въпрос дали тя самата ще се кандидатира, Дончева отговори:

”Така изглежда”.

Тя посочи за основна нейна цел ”разчистване на статуквото на прехода”. 

По повод издигането на ген. Румен Радев за кандидат на БСП тя отново заяви, че той е кандидат на оръжейното лоби, свързано с Георги Първанов и представено от левицата.

В подкрепа на тезата си Дончева посочи първите срещи на генерала след официалното му представяне – срещи с т. нар патриотични организации – „това са няколко асоциации на разузнавачи и бивши агентурни дейци”.

По думите й изводът е, че тези хора са приоритет за Радев и той е техен предпочитан кандидат.

Спред нея обаче въпросните тайни кръгове имат поне още един кандидат до момента.

"Аз смятам, че винаги са подкрепяли Бойко Борисов - от зората на Бойко-Борисовата политическа кариера. Така че не изключвайте те да играят с 2-3-ма кандидати", добави тя.

Дончева беше категорична, че с отказа от коалиция АБВ и БСП са показали, че нямат намерение да печелят изборите за президент и са затънали във вътрешни противоречия.

"Това, че някой се изпъва като комсомолска активистка пред Тодор Живков на 8 декември, не го прави по-силен", заяви тя по повод лидера на столетницата Корнелия Нинова.

Лидерът на АБВ от своя страна имал малко време за реакция и евентуално издигане на Георги Първанов за кандидат-президент би било трудно логистично. Според Дончева Първанов е преценил съюзниците си и дори е възможно АБВ да няма лично свой кандидат, въпреки че от партията обявиха, че ще издигнат такъв.

Цветанов: До 2 октомври обявяваме познато в Европа име

Кандидатът на ГЕРБ за президент вече е известен, но името му ще бъде обявено чак след месец, заяви междувременно зам.-председателят на партията Цветан Цветанов пред БНТ.

Той обясни, че кандидатът е човек с твърд характер, който се е доказал в управлението, достатъчно разпознаваем в европейските столици и медиатор, който може да се справи в сложната международна обстановка.

Името ще бъде обявено в периода 20-22 - 2 октомври.

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент?