До проверката се стигна след изнесената от РЗС информация, че за няколко години Цветанов се е сдобил с шест имота. Проверката за самия него, която продължи 4 месеца, също не откри никакви нарушения.

Тогава обаче от НАП признаха, че са установени някои несъответствия между приходите и разходите на майката и бащата на съпругата му - Стефанка и Васил Георгиеви, за периода от 2004 до 2009 г. Неофициално беше съобщено, че става дума за сума в порядъка на 130 000-150 000 лв. Официални данни не бяха изнесени, тъй като, за разлика от самия Цветанов, тъстът и тъщата му отказаха да бъдат разгласявани подробности от имотните им декларации.
Проверката за тях започна в началото на април и също отне няколко месеца.

Днес стана ясно, че след като са били съпоставени данните от НАП за приходите и разходите на семейството, прокуратурата не е открила нередности. Затова наблюдаващият прокурор Бисер Кирилов е отказал да образува досъдебно производство. В случая това решение няма от кого да бъде обжалвано и ако Апелативна прокуратура не направи служебна проверка то влиза в сила.

При проверката за вицепремиера и съпругата му Десислава пък бе установено, че за 2004-2009 г. те имат парични постъпления от над 589 000 лева, а разходите им са 459 000 лева, от което данъчните направиха заключението, че са можели да си позволят направените разходи. Тогава шефът на НАП Красимир Стефанов обяви, че Цветанов е похарчил едва 20 766 евро лични пари за покупката на два апартамента и два гаража в скъпия столичен кв. "Изток", които са на обща стойност над 130 500 евро. Остатъкът от сумата бил събран благодарение на банков кредит от 59 000 евро и дарение от тъста и тъщата от 48 366 евро и 3223 долара.

През цялото време, докато течеше скандалът около него и близките му, Цветан Цветанов отричаше да има нещо нередно около имотите на семейството му.
"За целия си съзнателен живот, които имат моят тъст и моята тъща, от 1964 година купуват един апартамент, в който живея и в момента на ул. "Сан Стефано". До 2006 година те не са купували никакъв недвижим имот. Всеки един родител под някаква форма иска да устрои своите деца", заяви той тогава.