Заключението на експертизата по отношение на причината за тежкото състояние на момиченцето, което се намира във варненската УМБАЛ "Света Марина", е, че травмите говорят за системно насилие над детето, съобщи професор Виолета Йотова, ръководител на детската клиника в болницата, цитирана от БНР.

Същата констатация сподели и началникът на отдел "Закрила на детето" в Търговище Маринела Иванова.

"За нас, на този етап, най-важно е здравословното състояние. След като то бъде овладяно, ще се извърши преценка за предприемане на най-подходяща мярка за закрила, най-вероятно – настаняване в приемно семейство", обясни Иванова.

Момиченцето бе прието на 30 април в спешния център в Търговище със синини по цялото тяло и в много тежко състояние. Заради съмнения за побой, медиците са алармирали полицията. На 1 май детето е било транспортирано в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Там лекарите са констатирали, че малката Сияна е със счупени ребра и травми на панкреаса и далака. Тя имала и стари травми, сред които спукано тъпанче. Оперирана е по спешност. 

От "Св. Марина" вчера съобщиха, че момиченцето не говори, а въпреки че със сигурност изпитва болка, то дори не плаче. Това подсказвало на медиците, че детето било "тренирано" вкъщи да потиска емоциите си - да не се оплаква и да не плаче. Стана ясно още, че никой не е ходил на свиждане на детето.

"Малката Сияна е значително по-добре и се очаква на обяд да приеме първата си порция храна", добави проф. Виолета Йотова.

Детето обаче ще остане поне до края на седмицата в интензивното отделение, тъй като операцията, която е претърпяла, е изключително тежка.

Психологът Калоян Куков каза, че момиченцето има ограничен речников запас и, според него, известно забавяне на речевото развитие, но все още не може да се каже дали това означава забавяне на цялостното развитие.

"За съжаление, сме виждали такива деца, тренирани да издържат на болка и да крият. Разбира се, дете на 2-годишна възраст е изключение от нашата практика, но за 10 години през Центъра ни в Търговище са преминали 170 деца, от които 45 са били жертви на насилие – физическо, емоционално или сексуално", каза изпълнителният директор на фондация „Мeждyнapoднaтa coциaлнa cлyжбa в Бългapия“ д-р Събина Събева, кoятo yпpaвлявa чeтиpи цeнтъpа зa oбщecтвeнa пoдкpeпa във Вeликo Tъpнoвo, Сeвлиeвo, Tъpгoвищe и Смoлян.

Събeвa коментира, че е важно да се разбере какво се е случило в живота на майката - 21-годишната Любослава, която е малтретирала детето си. Жената е задържана и й е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. От прокуратурата в Търговище съобщиха, че ще поискат от съда налагането на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".