Американците традиционно използват почивния ден след Деня на благодарността, за да се снабдят с коледни подаръци за роднини и приятели, пише австрийското електронно издание futurezone, цитирано от БТА.

В европейските страни, също като отвъд океана, най-вече онлайн магазините се надпреварват с предложения за намаления.

Всяка година Черният петък се доказва като успешен ден не само за търговците, но и за ловците на оферти, допълва в. "Билд". Това е периодът от годината, когато могат да се намерят най-много стоки на изгодни цени. Магазините отчитат най-големия си дневен оборот за годината, а множество купувачи целенасочено спестяват, за да разполагат с възможно най-много средства за харчене.

Обичайно явление са и дългите опашки, като някои от чакащите прекарват цялата нощ пред магазините в желанието да са сред първите, които ще се възползват от намаленията.

Как да се предпазим от нелоялни търговци

Може да се каже, че вече се научаваме да разпознаваме на нелоялните търговски практики по време на т.нар. черен петък. Все пак това остава строго индивидуално и зависи от човека, просто някои хора отказват да внимават, да се вглеждат в офертите, в това, което прави отсрещната страна. Това коментира пред "блумбърг тв" Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.

Маркетингът се цели в това, което харесваме – намалените проценти, а не абсолютната стойност.

Какъв е начинът потребителите да не попаднат в заблуда? Той е доста прост – иска се само да се прави сравнение на цените на конкретния продукт, а не да се действа импулсивно с оглед на показания голям процент намаление, изтъкна Николов.

Стачки и протести в Черния петък

Гигантът в онлайн търговията Амазон (Amazon) е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия, където персоналът на дистрибуторски центрове на компанията ще стачкува утре, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Италия ще бъде засегнат основният дистрибуторски център, чиито служители ще настояват за по-добри заплати и условия на труд в ключов за продажбите ден.

По информация на водещите италиански синдикати над 500 работници от обекта в Кастел Сан Джовани, в северната провинция Пиаченца, няма да изпълняват задълженията си от 6 ч. сутринта в петък до 6 ч. сутринта в събота.

В изявление профсъюзите критикуват американската мултинационална компания за това, че отказва да преговаря за по-високи заплати и бонуси въпреки "огромния растеж" на Амазон на италианския пазар, на който работи от седем години.
"Има пари за преразпределяне", твърдят синдикатите.

В Германия синдикатът Ферди (Verdi) съобщи, че служителите от шест дистрибуторски центрове също ще стачкуват като част от отдавнашен спор за възнагражденията и условията.

"Най-големият онлайн търговец на дребно в света иска да постигне рекордни продажби на този ден, но служителите трябва да се представят рекордно не само в този ден, за да може всичко да въври, както Амазон иска", коментира Щефани Нутценбергер, член на борда на Ферди.