АСЕАН и Хонконг със сделка за свободна търговия

stat
14:52  |  12 ноември 2017 | Бизнес / Редактор Димитър Михайлов /  
Срещата на върха на АСЕАН тази година се провежда в Манила от 10 до 14 ноември Срещата на върха на АСЕАН тази година се провежда в Манила от 10 до 14 ноември
Сн.: БТА

Споразумение за свободна търговия подписаха в Манила 10-членната Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Хонконг (специален район на Китай).
Общият стокообмен между Хонконг и АСЕАН за миналата година възлиза на 833 милиарда хонконгски долара (107 милиарда щатски долара), а при услугите за 2015 година сумата е 121 милиарда хонконгски долара (16 милиарда щатски долара), сочат официални данни.

Документът премахва митническите, техническите и санитарните бариери между страните с цел увеличаване на двустранните търговски обеми.

"Споразумението ще отвори повече възможности за страните от АСЕАН, тъй като осигурява по-голям достъп до пазара (на Хонконг) за нашата продукция и стимулира устойчивия поток на преки чуждестранни инвестиции", заяви на церемонията по подписването филипинският министър на търговията и промишлеността Рамон Лопес, чиято страна тази година председателства асоциацията.

Очаква се пактът, сключен след близо тригодишни преговори, да влезе в сила най-рано на 1 януари (2018 година), уточни Едуард Яу, секретар за търговията и развитието на Хонконг.

Подписването се състоя в рамките на срещата на върха на АСЕАН, която се провежда в Манила от 10 до 14 ноември.

Това е шестият такъв документ за "азиатската десятка". Подобни договорености вече са постигнати с Китай, Южна Корея, Индия, Япония, а също и Австралия във връзка с Нова Зеландия.

АСЕАН е създадена преди 50 години и обединява Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините.
Последно в Бизнес


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?