Това съобщи белгийската радио-телевизионна компания РТБФ, цитирана от Ройтерс и БТА.

Всички 28 страни членки на ЕС подкрепиха споразумението, но белгийското правителство не може да даде съгласието си без подкрепата на пет местни администрации, а френскоезичната Валония твърдо се противопоставя на сделката.

Регионът с население 3,6 милиона души, който преди два века е станал свидетел на разгрома на Наполеон при Ватерло, изглежда потопи ключово търговско споразумение между ЕС и Канада.

Социалистическото правителство на Валония се опасява, че сделката може да подкопае социалните и екологични стандарти и да застраши регионалния селскостопански сектор.

По-рано източник от ЕС, пожелал да остане анонимен, каза, че на валонците са били предложени някои поправки, свързани с чувствителни въпроси, съобщи ДПА. Сред тях са генномодифицираните храни, хормоните в месото, обществените поръчки и процедури от международния арбитраж при търговски спорове.

Министърът на външната търговия на Канада Кристия Фрийланд напусна преговорите и обяви, че те са приключили безуспешно.

Тя отбеляза, че не вижда възможност за приключване на търговското споразумение с Европейския съюз, отбелязвайки неуспешния край на преговорите с белгийската провинция Валония, предадоха световните агенции.

"За мен и за Канада изглежда ясно, че в момента ЕС не е способен да има международно споразумение, дори със страна с европейски ценности като Канада", заяви Фрийланд, след като напусна преговорите.

Споразумението, което изисква съгласието на всички 28 членки на ЕС, трябваше да бъде подписано идната седмица. Валония се противопостави, лишавайки федералното правителство от възможност да даде одобрението си за пакта.

"Аз лично съм много разочарована. Работих много, много здраво, но мисля, че е невъзможно. Решихме да се върнем у дома", допълни канадският министър.

Не се знае дали през идните дни ЕС ще продължи да преговаря с Валония в опит да постигне компромис.

Според източник от Еврокомисията преговорите с провинцията са прекъснати, но това не е краят на процеса.