Екоорганизацията Грийнпийс публикува поверителни документи, които според нея са доказателство за американските усилия да бъде заобиколената защитата на потребителите в ЕС, предадоха  ДПА и БТА.

Грийнпийс  качи в интернет 248 страници документи по договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Те датират от април и съдържат подробности как САЩ оказват натиск на Евросъюза да купува повече американски земеделски продукти.

Европейската комисия, която води преговорите при закрити врата, трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и "да натисне бутона рестарт", защото сегашната сделка е "непоправима", коментира Юрген Книрш, търговски експерт Грийнпийс.

Според изтеклите секретни документи, правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

Грийнпийс най-напред предостави вътрешните документи по ТТИП на вестник "Зюддойче цайтунг" и на обществените телевизия и радио Ве Де Ер и Ен Де Ер.

Вестникът написа, позовавайки се на получената информация, че Вашингтон е заплашвал ЕС да блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти.

Освен това САЩ отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища.

САЩ също така се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон изисквал и използването на своя практика, която можела да доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти и растения в Европа.

Грийнпийс твърди също, въз основа на документите, че големият бизнес участва активно в изготвянето на споразумението.

В петък след преговори в Ню Йорк представителите на САЩ и ЕС изразиха надежда, че ще могат да доведат докрай споразумението ТТИП тази година въпреки насрещните ветрове от общественото противопоставяне, изборите в САЩ и евентуален британски вот за напускане на ЕС, припомня ДПА.

Европейската комисия изрази съжаление за "недоразуменията" след изтичането на поверителната информация. ЕК заяви, че Брюксел никога не би приел да се понижи равнището му на защита на потребителите или на околната среда.

"Търговските споразумения няма да променят нашите закони за генетично модифицираните организми или пък начините на производство на говеждо месо според критериите за пълна сигурност, или начина на защита на околната среда", заяви на блога си еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

"Не съм от хората, които ще понижат нормите", допълва еврокомисарят за търговията, подчертавайки, че документите, публикувани от неправителствената организация Грийнпийс "не отразяват това до какво ще доведат преговорите", които се водят в момента и съжалява по този повод за "някои недоразумения".

Щефен Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, заяви че изтеклите сведения за подготвяното споразумение не отразяват крайния резултат на преговорите, подчертавайки, че Германия няма да приеме сделка, която да отслаби защитата на околната среда и потребителите.