Това става с налагането на мита върху дървения материал за строителство, предава АФП, цитиран от Инвестор.

Тръмп заплашва и с репресивни мерки в сектора на млекопроизводството, допълва БТА. "Хората не осъзнават, че Канада бе много сурова спрямо САЩ. Години наред те (канадците – б.ред.) бяха по-хитроумни от ръководителите ни", заяви Тръмп, допълвайки, че не се страхува от търговска война с Канада.

В телефонен разговор с Тръмп снощи канадският премиер Джъстин Трюдо твърдо е обещал, че неговото правителството "ще защитава енергично интересите на канадската промишленост за строителен дървен материал".

"Това беше много приятелски телефонен разговор", съобщи Белият дом.

Кабинетът на канадския премиер обаче се въздържа да направи оценка на разговора. Малко по-рано министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос аргументира вдигането на митата с необходимостта да се противодейства на субсидиите, давани от канадски провинции, които внасят в САЩ стоки на неизгодни цени.

САЩ са внесли канадски дървен материал за 5,7 млрд. долара през 2016 г. Според Рос новите мита ще вкарат в хазната 1 млрд. долара.

Търговското министерство на САЩ обяви, че митата върху дървения материал ще бъдат от 3,02 до 24,12 на сто за канадските доставчици.