Наддаването е на 20 декември в Париж, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Колекцията, която търси купувачи и в която фигурира споменатото произведение, е била събрана от френската фирма "Аристофил". Тя бе основана през 1990 година и набра средства от инвеститори и арт колекционери, като им гарантира дял от безценните документи, писма, ръкописи и предмети на изкуството, придобити в целия свят.

Основателят на "Аристофил" Жерар Леритие изглежда заслужено си бе спечелил прозвището "Краля на ръкописите". Но фирмата му претърпя банкрут през 2015 година, след като похарчи стотици милиони евро за събирането на колекцията от около 130 хиляди предмета на изкуството.

Сега колосалната сбирка е в ликвидация, като тя ще отнеме около 6 години. През това време ще бъдат обявени над 200 търга. Първият от тях е организиран от аукционната къща "Друо" на 20 декември.

Звезден лот в търга ще бъде ръкописът на маркиз дьо Сад (Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад), написан върху 33 свитъка, докато е бил затворен в Бастилията през 1785 година.

Ройтерс ги определя като 232-годишна порнография. Книгата е написана върху ролка, дълга 12 метра. Ако бъде плътно навита, тя може да се скрие в дланта на ръката. Ръкописът всяка вечер бил скриван от маркиза под един камък в килията му. Когато бил изкаран насила от Бастилията през 1789 година, свитъкът останал в затвора и бил открит по-късно. Очакваната му продажна цена варира между 4 и 6 милиона евро.

На търга ще бъде предложено и 40-страничното свидетелство от първа ръка за корабокрушението на "Титаник", съставено от оцелялата след катастрофата Хелън Чърчил Канди и послужило за вдъхновение на едноименния филм. Купувачи ще търсят и ръкописи на писателите Дюма, Балзак, кореспонденцията на адмирал Нелсън и Наполеон Първи.