Лидерът на афганистанските талибани молла Омар е починал преди две години в Пакистан, заяви днес високопоставен служител в афганистанското правителство, цитиран от ДПА и БТА.

"Ние потвърдихме с пакистански официални представители и талибански източници, че той е починал в резултат на заболяване", добавил източникът, пожелал анонимност.

Пакистанският в. "Експрес трибюн" съобщи, че молла Омар е починал преди две години от туберкулоза. Вестникът се позовава на член на централното ръководство на талибаните.

"Той беше погребан в Афганистан, на границата с Пакистан. Синът на молла Омар идентифицира тялото на баща си", посочил източникът, цитиран от вестника. Той добавил, че ръководството на талибаните е свикало среща за избиране на нов лидер.

Би Би Си също предаде, цитирана от "Фокус", че лидерът на афганистанските талибани молла Мохамед Омар е починал. Медията се позова на афганистанските власти.

Журналисти в Афганистан също съобщават в "Туитър", че лидерът на талибаните Молла Омар е мъртъв. Те се позовават на доклад на правителството. 

Говорител на афганистанските талибани обаче опроверга съобщенията за смъртта на лидера им молла Мохамад Омар, съобщи ТАСС. По думите на Кари Юсеф Ахмади, цитиран от телевизия Скай нюз, молла Омар е "жив и продължава да ръководи движението" на талибаните.

През последните години на няколко пъти се съобщаваше, че молла Омар е мъртъв.  Като например при ракетен удар нанесен от безпилотен самолет през май 2011 година. Талибаните опровергаха тази информация, но оттогава съдбата на лидера им остава неизвестна.

Молла Мохамед Омар беше водач на талибаните в битките им с други афганистански екстремисти в гражданската война, която доведе до изтеглянето на съветските войски от Афганистан. Той беше в съюз с бившия лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Молла Омар се криеше, тъй като Държавният департамент на САЩ обяви 10 милиона долара награда за главата му.