Информацията е на ислямисткото движение и е изпратена днес до медиите от неговия главен говорител Забиула Муджахид.

Молла Мансур беше убит чрез американски безпилотен самолет в Пакистан в събота. Той бе оглавил талибаните миналата година, след смъртта на неговия предшественик молла Мохамад Омар.

Новият лидер е един от заместниците на молла Мансур - Хайбатула Ахунзада, бивш ръководител на "съдебната система" на ислямисткото движение. Изборът е станал на среща на талибанските водачи, проведена вероятно в Пакистан.

Молла Хайбатула Ахунзада, прехвърлил 50 години син на богослов, е роден в Кандахар в Южен Афганистан, подобно на предишните двама талибански водачи, предаде Франс прес.

Той търси убежище в Пакистан по време на съветската окупация (1978-1989 г.) и се присъединява към движението на талибаните малко след създаването му в средата на 90-те години.

При управлението на установения през 1996 г. в Кабул ислямистки режим е бил висш съдия, разказа Рахимула Юсафзаи, пакистански анализатор и познавач на талибаните.

Ахунзада пак отива в Южен Пакистан, след като талибаните са свалени от власт с американското нашествие през 2001 г., и става имам на джамия.

Според високопоставен източник от талибаните молла Мансур приживе е посочил молла Хайбатула за свой приемник.

"Той е представител на статуквото. Ще води същата политика като молла Мансур, няма да преговаря", смята Юсафзаи.

Според експерта Амир Рана молла Хайбатула Ахунзада е получил поста, защото е сред най-старите талибански водачи: "Той е един от най-възрастните и най-опитните и е бил избран, за да се пресекат разногласията".

"Смятан е за привърженик на мирните преговори, но не може нищо да направи без съгласието на шурата", ръководния орган на талибаните, добави експертът.

Новият лидер на афганистанските талибани Хайбатула Ахунзада обяви, че няма да продължи мирните преговори с правителството в Кабул, съобщи по-късно днес агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението се съдържа в звукозапис, предоставен на медиите от говорителя на талибаните.

"Не, ние няма да дойдем на никакви мирни преговори", казва мъж в записа. Не е проверено чрез независими източници дали гласът е на Ахунзада, нито кога е записан.

Заместници на новия лидер са Сираджудин Хакани, шеф на мрежата Хакани, обвинявана за много бомбени атаки в афганистанската столица Кабул, и синът на покойния молла Омар молла - Мохамад Якуб, посочва Ройтерс.

Смята се, че пакистанските власти подкрепят талибаните в съседен Афганистан, отбелязва АП. Ислямистките бунтовници се борят от 2001 г., за да свалят правителството в Кабул.

Вчера министърът на вътрешните работи на Пакистан Чаудри Нисар Али Хан заяви, че американският удар с безпилотен самолет, с който бе убит молла Мансур, е незаконен и е нарушение на суверенитета на страната му.

"Претенциите на САЩ да ликвидират всеки, когото смятат за заплаха, независимо на чия територия се намира, е в пълен разрез с международното право", каза Али Хан, цитиран от Ройтерс.

Пакистански следователи съобщиха, че бившият лидер на талибаните често е пътувал в чужбина с пакистански паспорт на името на Мухамад Уали.

Под чуждото име молла Мансур е пътувал 37 пъти между Дубай и Карачи, уточни АФП. Той е използвал за първи път фалшивия документ през 2006 г.

Най-малко 10 души бяха убити и четирима - ранени, при бомбен атентат в предградие на афганистанската столица Кабул днес, предаде ТАСС, като се позова на местната телевизия Толо нюз.

Нападението, извършено в Пагман, на няколко километра западно от Кабул, е било самоубийствен атентат срещу автобус, превозващ съдебни служители. Това съобщи афганистанското министерство на вътрешните работи.

Талибаните поеха отговорност за днешния атентат, предаде ДПА. В изявление ислямисткото движение обясни, че той е била извършен в отмъщение за екзекуцията на шестима екстремисти наскоро.

Смъртните присъди на четирима талибани и двама бойци от други ислямистки групировки бяха изпълнени чрез обесване в началото на този месец.