Това съобщи Надя Парпулова от семейството в Костандово, което от години прави килими за кралски величия.

За производството на килимите, което привлича като атракция туристи, разказа в презентацията си за Велинград Цвета Спасова от дирекция "Туризъм" към общината по време на Четвъртата работна среща на бизнеса с туроператорите, която се провежда в Троян, съобщи "24 часа".

Атрактивният бизнес с килимите започва в партньорство между Нено Парпулов и пиара на принц Чарлз Дейвид Бамфорд заедно с Британската национална организация за запазване на културното наследство.

Първата кралска поръчка в Костандово дошла през 1999 година от кралица Елизабет Втора, която търсела кой да й направи 120 кв. килим с френски мотиви в неправилна форма, който трябвало да бъде съобразен и с колоните на дворцовата зала.

Днес българските тъкачки вече са изработили над 300 килима за величия от цял свят. Серия от 15 синьо-бели килима, ръчно тъкани, купил Мик Джагър за личната си резиденция. След британската кралица, килим поръчала и съпругата на Чарлз - Камила. Българите работили и за внучката на Чърчил, която е интериорен дизайнер и за стаите на кайзера в центъра на Виена.

В момента се завършва огромен килим от 15 метра за една от най-важните зали на замъка на фамилията Гудууд.

За да изпълнят кралските поръчки, фамилия Парпулови трябвало да направят вертикален стан, на който работят едновременно 4-6 тъкачки. Оказал се най-големият стан в Европа.

Днес наши и чужди туристи идват да гледат "стана на кралицата" като атракция.

"Най-запалени при визитите са скандинавците, но има и доста групи от Китай", допълни Надя Парпулова.