Свлачището е от лявата страна на път II-63 между 44 и 47 км по посока Трън.
В късните часове на вчерашния следобед движението на тежкотоварните автомобили през пътния участък е било спряно, снощи е било преустановено цялото движение.

На отнесения път разчитат не само жителите на Трън, а и влизащите в България през граничния пункт „Стразимировци. За тежките камиони е създадена организация още на пункта, за да заобиколят проблемния участък.

"На практика това е основната пътна артерия, свързваща областта с града. В момента се използва обиколен маршрут през селата Велиново и Глоговица, който също не е безпроблемен, но при всички случаи дава алтернатива. Работи се активно по укрепване на терена", каза Соколова.

Направен е дренаж на терена на затворения заради свлачище път на входа на рън. Вече е започнало насипването на едър камък и скална маса.

Тази сутрин е било спряно просмукването на вода под пътното платно.

"Надяваме се да можем да укрепим терена бързо и да възстановим движението. Изсичаме растителността по склона над платното и обезпечаваме сигурността на водачите. Предстои бързо ново залесяване, така че укрепването на терена да е трайно", заяви областният управител Ирена Соколова.

Обходният маршрут през Велиново и Филиповци удължава пътуването с 10 километра, но заради лошия път разстояние, което се изминава за 10 минути, отнема половин час. На места трудно се разминават два автомобила.

Експерти геодезисти ще проучат защо се е стигнало до свлачището. В района досега не е имало такива проблеми. Проверен е и водопроводът, който минава по билото.

Участъкът ще бъде затворен със сигурност до утре на обяд. Трън остава без път, но поне ще има вода.

По думите на областния управител Ирена Соколовай при добри метеорологични условия още утре ще започне полагането на асфалт в проблемния участък.