Земетресението Тръмп

На 8 ноември милиардерът републиканец Доналд Тръмп, 70-годишен популист без никакъв политически опит, бе избран за президент на САЩ. Той победи демократката Хилари Клинтън. Възход на популизма беляза годината и на други места по света - от Азия, където Родриго Дутерте постигна през май категорична победа на президентските избори във Филипините, до Европа, където националистките и крайнодесните формации са във възход.

Брекзит


На 23 юни 52 процента от британците гласуваха на референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Премиерът Дейвид Камерън подаде оставка и бе заменен от Тереза Мей. Тя обеща да задейства преди края на март 2017 г. член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне официалната процедура по Брекзит.

Огради пред мигрантите


От февруари "Балканският маршрут", по който стотици хиляди мигранти стигнаха през 2015 г. от Гърция до Германия, е затворен.

През март ЕС и Турция сключиха спорна сделка, предвиждаща връщането в Турция на всички мигранти, пристигнали в Гърция. Макар че притокът на нелегални мигранти към Европа през гръцките острови спря, голяма част от тях сега минават през Италия. Поне 4700 души загинаха в корабокрушения в Средиземно море или са в неизвестност.

Във Франция бе разрушен в края на октомври най-големият бидонвил в страната, известен с прозвището "Джунглата". Оттам бяха изведени седемте му хиляди обитатели.

Страданието в Алепо

Град Алепо, в северната част на Сирия, е на път да падне изцяло в ръцете на проправителствените сили, които от 15 ноември извършват бързо настъпление срещу бунтовническите квартали в източната част на града. Въпреки че Западът алармира за "военни престъпления" и критикува "обструкциите на Русия", съюзник на Башар Асад, международната общност наблюдава безучастно страданието в Алепо. Над 310 000 души са загинали във войната от март 2011 г.

Тероризъм

Въпреки отстъплението си в Сирия, Ирак и Либия, групировката "Ислямска държава" пое отговорност или бе вдъхновение за многобройни нападения по света. Няколко западни страни, включително Франция (Ница, 86 загинали), САЩ (Орландо, 49 загинали), Белгия (Брюксел, 32 загинали) и Германия станаха жертва на кървави атентати.

Последният за годината атентат беше на 19 декември в Берлин, когато
камион нарочно се вряза в множеството на коледен базар и уби 12 души.

В Турция също бяха извършени неколкократно нападения, приписани на "Ислямска държава" или на кюрдите, при които загинаха десетки хора.

В края на годината руският посланик Андрей Карлов беше застрелян на 19 декември по време на изложба в столицата Анкара. Неговият убиец – 22-годишен полицай на име Мевлют Мерт Алтънташ, беше убит от силите за сигурност същата вечер.

Западна Африка също не остана незасегната. Ал Каида извърши атентати в Буркина Фасо и Кот д'Ивоар.

Турция - неуспешен опит за преврат и чистки

В нощта на 15 срещу 16 юли армейска фракция опита да свали от власт Реджеп Тайип Ердоган. Неуспехът на опита за преврат, приписан на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, позволи на президента да затегне хватката на властта си.

Повече от 37 000 души бяха арестувани, а над 100 000 - уволнени или временно отстранени от работа. Режимът увеличи арестите и сред прокюрдските среди.

Завой в Латинска Америка


След Аржентина през 2015 г., Бразилия сложи през август край на 13-годишната доминация на левицата с отстраняването от президентския пост на Дилма Русеф за манипулиране на държавните финанси и с идването на власт на центриста Мишел Темер.

Перу също избра през юли за президент либерала десноцентрист Педро Пабло Кучински.

Във Венецуела, която преживява тежка икономическа криза, президентът социалист Николас Мадуро е изправен пред силна опозиция и улични демонстрации.

Кончината на Кастро

На 25 ноември почина на 90-годишна възраст Фидел Кастро - бащата на Кубинската революция и последната голяма фигура на международното комунистическо движение. Той се опълчи на общо 11 президенти на САЩ.

Наука

През февруари физици откриха за първи път гравитационни вълни, чието съществуване бе предсказано от Айнщайн в неговата Обща теория на относителността през 1915 г.

Рок: сълзи и награди


Рокът преживя траурна година заради смъртта на няколко легенди като британеца Дейвид Боуи, американеца Принс и канадеца Ленард Коен, както и британският поп певец Джордж Майкъл.

През 2016 г. обаче станахме свидетели и на спечелването на Нобелова награда за литература от Боб Дилън.