Европа трябва да се подготви за разпространението на вируса "Зика", предупреди пред БНР Хърв Селър от Европейския център за превенция и контрол на заразните заболявания.

"Има потенциален риск за Европа, но не конкретно в този момент, защото в момента комарите в Европа не са активни. Ние обаче трябва да бъдем подготвени и да следим хората, пътували в потенциално опасни страни. В Европа комарите, които могат да се окажат преносители, са активни в периода от края на юни до септември. Освен чрез комарите, вирусът може да се предава и по полов път, но единствено, ако заразата е в активен период", обясни той.

Засега няма доказана връзка между заразяването с вируса и развитието на малформации на плода по време на бременност, но такава не е изключена, категоричен е Селър.

"Вирусът може да остане в кръвта около месец. Обикновеният човек не би трябвало да се притеснява от Зика, но ние се опасяваме от връзка между вируса и тези случаи на микроцефалия в някои региони, най-вече в Бразилия. Препоръчително е за жените, които пътуват към тези места, да обърнат специално внимание на съветите, давани от националните здравни власти. Също така, ако се приберат от регион, в който е разпространен "Зика" и имат опасенията, че са ухапани от комар, да отидат и да си направят кървен тест", допълни от своя страна Кристиян Линдмайер от Световната здравна организация /СЗО/.

33 са страните, в които от 2014 г. досега е регистриран вирусът Зика.

Съобщението е на СЗО от Женева.

В близко бъдеще заразата ще продължи да се разпространява в страните, в които присъства приносителят, комарът от вида Едес египти.

Никарагуа съобщи за 31 заразени с вируса, а в американския щат Флорида заразените са вече 14, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

След като вчера бразилските власти съобщиха, че вирусът Зика е открит в проби от слюнка и урина, сега бразилските здравни власти предупреждават бременните жени да помислят два пъти преди да целунат някого по устата и призовават мъжете да използват презервативи, когато имат сексуални отношения с бременни партньорки, ако се намират в страните на заразата или ако са се завърнали оттам.