Според Синапов контролът би трябвало да се насочи към търговци и прекупвачи, които спекулират с цените, предаде БНР.

"Проведохме няколко срещи и се чувам с колеги от цялата страна- с производители овцевъди, които подготвят стоката си за Великден. Ние се съобразяваме с цялата ситуация - бедното потребление в държавата и обявихме цена на живо тегло 6 лева. И в магазинната мрежа по-скъпо месо от 12 -12.50 лева - това вече е спекула на търговците. Нека органите и министерството да се обърнат към търговската мрежа, там да контролират нещата", категоричен бе Бойко Синапов.

Шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев пък каза, че е нормално да има двойна разлика между цената на живо и трупно месо. Той уточни, че към момента едно агне в кошарата струва 6-7 лева за килограм. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лева и така обират по-голяма част от печалбата.

По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.

Шефът на Асоциацията на месопреработвателите призна, че от Нова Зеландия се внася агнешко месо с 2-3 лв. по-евтино от цените у нас, но според него разликата била заради целогодишното отглеждане на животни там.

Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно от продукта, за да задоволи вътрешните нужди. Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото.

Това, както и увеличената цена на фуража и новите евроизисквания за свинефемите, ще доведе до скок в цената и на свинското месо, предупредиха фермери. Д-р Добрин Папазов, член на УС на Асоциацията на свинарите в България, заяви по БНТ, че очаква в близките месеци цената му да нарасне с около 20 процента.

Според новите евроизисквания от 2013 г. в българските помещения за отглеждане на прасета трябва да има душове, за да се къпят редовно животните, и климатици, за да им е топло зимата и хладно - лятото, както и да имат чесалки и играчки, като целта е да не се стимулира канибализмът сред животните.

До този момент от 190 свиневъдни ферми у нас само 12 не отговарят на изискванията за хуманно отношение към прасетата. Най-често проблеми имат малките ферми.
”Повече нарушенията са в задните дворове - тип заден двор, където се отглеждат свине, които са за лична консумация, но много често някой злоупотребява и тръгва да реализира месо от тях в търговската мрежа, което е изключително опасно”, заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Поскъпването на фуражите и новите евроизисквания за хуманно отношение към животните доведоха и до безпрецедентен скок в цената на яйцата. В търговската мрежа през последните дни цената на едно яйце стигна до над 40 стотинки. Очаква се засилен внос на яйца от Полша, която е най-големият производител в ЕС.

Поскъпва и хлябът, потвърдиха хлебопроизводители и сладкари. В момента средният ръст на цената му е с около 5 стотинки.
Очаква се и поскъпване на олиото , каза за Дарик радио председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев.