Украинските дипломати изгубиха следата на своята съгражданка Анна Дурицкая, придружавала Борис Немцов когато е убит през нощта срещу събота в Москва, пише електронният в. "Лента", цитиран от БТА.

Консулът на Украйна в Москва Генадий Брескаленко заяви пред радио "Свобода", че не знае къде се намира в момента спътничката на Немцов.

Дипломатът разказа, че е отишъл в Следствения комитет на Русия, водещ делото за убийството, за да разговаря с 23-годишната манекенка, но не е успял да се срещне с нея.

"Доколкото Дурицкая има статут на свидетел, няма пречка тя да си замине обратно в Украйна", добави той.

Депутатът от Върховната рада Остап Семерак, член на украинската партия "Народен фронт", потвърди пред радио "Свобода", че засега липсват данни за местонахождението на Дурицкая.

Според него, роднините на момичето казват, че Анна редовно им се обажда, но и самата тя не знае къде се намира.

"Тя казва, че са я закарали в някакъв апартамент. Там има охрана. Не й дават да напусне това помещение", съобщили роднините й.

Семерак "уточни, че контролът по въпроса за местонахождението на Дурицкая е възложен на консула на Украйна в Москва", пише "Лента".

Руското следствие ще извърши допълнителни следствени действия с украинската гражданка Анна Дурицкая, съобщи пресслужбата на федералния Следствен комитет, информира ТАСС.

Руските правоохранителни органи държат Дурицкая под охрана "в апартамента на един от привържениците на Немцов" и "не я пускат никъде", заяви пред Интерфакс адвокатът на свидетелката Вадим Прохоров.

Според него, украинката вече е дала "всички необходими показания" и двамата с юриста са участвали в следствени действия, затова "още вчера" Анна е написала "официална молба до украинския консул, за да й помогнат възможно най-бързо да се върне в родината си, в Киев".