По думите му това е тенденция, очертала се преди кризата заради проблемите със свръхзастрояването, с лошата инфраструктура. Доста по-ниската от обещаваната доходност от инвестиции в подобни имоти доведе до естествен отлив на чуждестранни инвеститори. Знаем, че основно тези имоти в периода 2005-2007 г. се реализираха на английския и ирландския пазар. Още от края на 2007 г. се усети оттегляне на този тип инвеститори, каза Искров в интервю пред "Фокус".

Има ясна тенденция чужденците, закупили имоти у нас, да ги продават, изтъкна още шефът на националното сдружение. Според него известна компенсация има на пазара във връзка с повишения интерес на инвеститори от Русия, но те са доста по-различни като профил. Техните предпочитания са за ексклузивни имоти на първа линия с много високо качество на строителство, с предлагане на редица допълнителни услуги.

Според Искров най-трудно ще се възстанови този пазарен сегмент, там ще са необходими сериозни преоценки както на инвеститорите, така и сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти.

Има такива инвеститори, които са закупили имоти на значително по-високи цени и сега дори на половин цена не могат да ги реализират, тъй като търсенето е спаднало значително. Действително от този тип инвеститори се реализират загуби, но това е най-трудният пазар. Предлагането е много голямо, предлагат се цели хотели, комплекси. В много случаи именно желанието да се освободят от такъв тип имоти е една от причините цените да спадат така рязко, каза Лъчезар Искров.

Средно с 30% за страната е спадът на цените на недвижими имоти през 2009 г., каза още Лъчезар Искров. Годината е една от най-трудните за сектора недвижими имоти, тъй като кризата най-сериозно засегна именно новото строителство и търговията с недвижима собственост. Основното, което определя 2009 г. е, че предлагането надвишава значително търсенето и беше логично цените да вървят надолу. По думите му обаче от септември е започнала тенденция за задържане спада на цените и леко увеличение в активността на пазара. Регистрирано е повишение на сключените сделки между 15-20 % в сравнение с предходното тримесечие, което дава известна доза оптимизъм за това, че пазарът е достигнал едни определени ценови нива, които ще се задържат, каза Искров.

Според председателя на Национално сдружение Недвижими имоти положителният ефект от кризата е, че е отстранила от пазара случайните играчи.