В доклад за производителността в България Световната банка препоръчва усилена работа в три области - инвестиции в човешкия капитал, включване в световната икономическа мрежа и подобряване на управлението, най-вече по отношение на съдебната система.

Приливът на капитали, който имаше в България до 2008 година, едва ли ще се случи отново, така че ръстът трябва да дойде от другаде. Факторът, който генерира това, е свързан с ръст на производителността, каза при представянето на доклада Дорте Домланд, главен икономист в Световната банка за Европа и Централна Азия. 

България може да разчита да постигне изравняване с европейския стандарт на живот през следващите 20 години, ако осигури средногодишен ръст на производителността на труда 5 на сто, каза Домланд.

Данните от доклада сочат, че 3% е ръстът между 2000-2013 година, като това едва ли ще е достатъчно, за да може България да се приближи до стандартите в Европейския съюз.
Този ръст трябва да се ускори, за да може България да достигне доходите в ЕС за следващото поколение, посочва Домланд.

Средният българин през 2050 ще трябва да бъде 30% по-производителен от сегашния. Насърчаването на този растеж е и за заплащането на труда, смята още Домпанд.

По думите й по-високата производителност ще спомогне за повишаване на заетостта и заплатите. Същевременно, ако се подобри нивото на заплащане, това означава, че по-малко българи ще напускат България, а някои може и да се завърнат, допълни тя.

Домланд подчертава, че България преживява изключителна демографска промяна и ще преживее голям спад в населението, който трябва да се компенсира с по-висока производителност. България ще преживее най-големия спад в населението.
Само един от двама българи ще бъде в трудоспособна възраст през 2050 година, констатира експертът.

Сред препоръките за подобряване на производителност на труда е да се инвестира в човешкия капитал - добро ниво на образование за всички българи, качествено средно и висше образование, възможност за учене през целия живот, интеграция на страната в световната икономическа мрежа.

Иновативните фирми у нас са с най-ниско ниво като дял от икономиката спрямо ЕС, отбеляза експертът и препоръча създаване на благоприятна среда за развитието им.

България е на най-ниско равнище, особено що се отнася до влиянието на съдебната власт, каза специалистът.

Ако сравним работата на съдебната власт с тази в другите страни от ЕС, ще видим, че България е на последно място почти по всички показатели, каза Домланд. В частност тя визира бавното решаване на случаите за фалити, оплакванията на фирмите от корупция.