Кристалина Георгиева  ще оглави Международната банка за възстановяване и развитие (International Bank for Reconstruction and Development/IBRD) и Международната асоциация за развитие (International Development Association/IDA) - кредитиращи организации за страни със средни и ниски доходи, известни общо като Световната банка, се посочва в прессъобщение на институцията.

"Кристалина е световно признат лидер с доказано успешни резултати при подобряването на живота на хората в нужда. Тя ще бъде възможно най-силният застъпник за работата на всеотдайния ни персонал в борбата със сложните предизвикателства, пред които са изправени нашите страни партньори. Горд съм да приветствам Кристалина обратно в семейството на Световната банка", заяви Джим Йон Ким.

Георгиева, която е на 63 години, и вече има дълъг опит в Световната банка (1993 - 2010), ще поеме поста изпълнителен директор, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Става дума за нов пост, създаден от вашингтонската институция, който да оглавява клоновете, които работят с нововъзникващите пазарни икономики (IBRD) и най-бедните страни (IDA), уточни Франс прес.

По-рано през деня Европейската комисия съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията.

С голяма тъга приемам оставката на Кристалина Георгиева, заявява по този повод председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много, посочи Юнкер.

Според правилата на ЕС Българското правителство трябва да номинира нов кандидат за еврокомисар, който да бъде изпратен на мястото на Кристалина Георгиева в Брюксел. Председателят на ЕК заяви, че е готов за разговори с българския премиер Бойко Борисов за възможните кандидатури за следващ български еврокомисар, както и евентуалните негови отговорности в ЕК.

Според вицепремиера Томислав Дончев имаме достатъчен запас от отлични кандидатури за един от най-важните портфейли в ЕК - на мястото на Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева напуска поста на земистник - председател на ЕК, след като от АБВ, Патриотичния фронт, БСП поискаха оставката й като еврокомисар след неуспеха й като кандидат на България за генерален секретар на ООН.