Думите на милиардера цитират Ройтерс и БТА. Според него в сирийската криза има потенциална възможност за военен конфликт с ядрената сила Русия.

Вчера, интервю, посветено главно на външната политика, Тръмп каза, че разгромяването на "Ислямска държава" е с по-голям приоритет, отколкото сирийският президент Башар Асад да бъде убеден да се оттегли.

По този начин републиканският кандидат омаловажи една от отдавнашните цели на американската политика, коментира Ройтерс.

В разговора Тръмп се усъмни, че Клинтън ще може да преговаря с руския президент Владимир Путин, след като го е демонизирала. Освен това той обвини Барак Обама за влошените отношения на САЩ с Филипините.

Кандидатът се оплака, че липсва единство в лагера на републиканците и заяви, че ще победи с лекота, ако партийното ръководство го подкрепи.

По отношение на гражданската война в Сирия Тръмп заяви, че Клинтън може да вкара САЩ в световна война, ако бъде възприет по-агресивен подход за разрешаване на конфликта.

По-рано Клинтън призова за създаване на зона, забранена за полети, както и на "зони за сигурност" на терена с цел да бъде защитено мирното население. Някои анализатори се опасяват, че охраната на тези зони може да вкара САЩ в пряк конфликт с руските изтребители.

"Това, което трябва да направим, е да се фокусираме върху ИДИЛ. Не трябва да се фокусираме върху Сирия", каза Тръмп, докато вечеряше пържени яйца и наденица в голф комплекса си "Тръмп Нешънъл Дорал Маями" във Флорида.

"Ще се окажем в Трета световна война, ако слушаме Хилъри Клинтън - каза той. - При това положение вече няма да се бием само срещу Сирия, ще се бием срещу Сирия, Русия и Иран, нали така? Русия е ядрена држава, но държава, където ядреното оръжие действа за разлика от други страни, които само говорят."