Манастирската църква в с. Копиловци е една от малкото в страната, в които се спазва старостилието и кръщенето се извършва по канон – с три потапяния, а не само с поръсване с вода.

Самият архимандрит е завършил физика, автор е на много книги за вярата и в момента завършва една. Ръкоположен е в Гърция.

Противоречията му с БПЦ са главно по основни въпроси за каноничността на църквата. И затова винаги подчертава: „Ние сме православни!”

Архимандрит Касиан смята, че и Календарът е грешен и от години този спор между него и БПЦ традиционно всяка година се повдига по Великден.

Св. Синод са обявили архимандрита за самоотлъчил се разколник още от ноември 2005 г., но отецът има много последователи.

Репортер на Дир.бг се обърна към него по повод становището на Св. Синод за Истанбулската конвенция и това, че в парламента тя не получава подкрепа.
Ето какво отговори архимандритът:

- Не искам въобще да отговарям на никакви въпроси за каквито и да било конвенции. Само ще кажа още веднъж, за кой ли път, понеже се спекулира с това „старостилци”, че ние се наричаме православни, а официалните се наричат „новостилци”. Вярата, която е оставил Иисус Христос е една. Тези, които се отклоняват от нея, те да си носят отговорността, без да ни лепят „етикети”.

От Синода какво мислят за Истанбулската конвенция мен не ме интересува, защото те едно казват, а друго вършат.

БПЦ си имат толкова сериозни проблеми, че може всичко да казват – гледайте ги какво вършат! На дело те попадат под ударите на това, което отчасти разисква в контекст Конвенцията.

Аз лично мога да изкажа едно, по-общо мое мнение: Хората твърде много взеха да се отдалечават от човешкия разум и да въстават срещу природата си и срещу Твореца. И Той, съответно реагира вразумително – дава ни знаци, за да се осъзнаем. Виждате какво става в момента по света – наводнения, лавини, страшни природни бедствия, смърт....

Бог действа вразумително, но дали човеците ще разберат, че ги предупреждава, е друг въпрос. Ще има наказания Свише, аз съм убеден в това, ако човеците продължават да не се вслушват в Божието слово!