Бачковският манастир е един от трите най-големи и заможни в страната и е на пряко подчинение на патриарха и Светия Синод, а не на митрополита, в чиято епархия се намира, съобщи в предаването си "Вяра и общество" по БНТ журналистът Горан Благоев.

Съгласно църковния устав Бачковският манастир прави ежегодни отчисления от своите приходи в синодалния бюджет. Официални документи обаче сочат, че игуменът Борис не е превел на Светия Синод средствата от 2009 г. до 2011 г. Към края на 2012 г. неотчетените пари са в размер на 518 297 лв.

В същото време Борис е известен с влечението си към скъпи коли.

Пред БНТ игуменът на Бачковския манастир бе лаконичен и коментира случая с думите:

Това са наши вътрешни сметки, вие не сте Св. Синод, така че ние ще се оправим".

Документите обаче показват още, че Бачковският манастир не е изпратил месечни отчети за издръжката на Пловдивската семинария, за която отговаря.

"Ох, не ме питайте това нещо, защото сам знаете отговора, нали? Но имайте предвид, че този въпрос сме го поставяли в Св. Синод много пъти...", каза Доростолският митрополит Амвросий.

Синодът многократно е призовавал игумена да погаси задълженията си. След констатациите по бюджета на Бачковския манастир, направени от Висшия църковен съвет, председателстван от Ловчанския митрополит Гавриил, в Бачковската обител са изпратени две писма.

Едното е от март 2012 г. и е подписано от патриарх Максим, а другото е от декември същата година. То е подписано от Варненския митрополит Кирил, който тогава бе наместник-председател на Българската православна църква след кончината на Максим.

Парите обаче все още не са изплатени.

Миряните от Варна настояват "Светият Синод да извади епископ Борис от листата с кандидати, защото са убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните".

В писмото си от инициативния комитет "За чистота в Българската православна
църква" настояват да се проведе нов избор в епархията.