Преди година предстоятелят на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” беше обвинен за финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и за честванията на Великден със заря и гвардейци.

Архимандрит Дионисий поръча зарята за Великден пред храм-паметника без санкцията на Светия синод и предизвика скандал в църковните среди. Свещеници отказаха да служат заедно с него, защото нарушавал канона. Последваха и други нападки от свещеници и миряни "за" и "против" Дионисий, който бе отстранен от поста си.

На днешото си заседание Светият Синод е изслушал доклад на Анкетната комисия в състав: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим за поведението на архимандрит Дионисий.

Въз основа на данните изнесени в доклада, патриархът и митрополитите са взели решение, че са налице нужните основания да се заведе Църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий.

На Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим е възложено да съставят обвинителен акт, който да бъде внесен за разглеждане в заседание на Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд.