Вчера десетки икони в параклиса „Св. Георги” над Сопот бяха унищожени, след като неизвестен извършител ги свали от стените, струпа ги в центъра на параклиса и ги подпали. Подпалвачът се издирва, а по закон може да получи до 3 г. затвор.

"С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса "Свети Георги" над този красив подбалкански град със славна история, който е и родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. За мен това е вандалски акт и кощунство - да поругаваш параклис, молитвен дом, е не само престъпно деяние, но и голям грях, изумявам се и какъв човек трябва да си, за да извършиш това злодейство, да унищожаваш религиозни символи", коментира Вежди Рашидов, цитиран от пресцентъра на Министерство на културата.

Министър Рашидов лично ще предаде иконата на Свети Георги за параклиса при предстоящото си посещение в Сопот на 9 юли.

Градът е домакин на националните тържества, посветени на 165-ата годишнина от рождението на Иван Вазов, а кулминацията на честванията е на 9 юли - рождения ден на писателя.

Министърът на културата е поканен в Сопот да връчи официално Националната литературна награда "Иван Вазов" за 2015 година.

Същевременно от Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България разпространиха своя позиция, в която остро осъждат вандалския акт. 

В съобщението на мюфтийството се казва, че “посегателството, насочено срещу мюсюлмански и християнски религиозни светини, е клин в демократичното развитие на страната ни”.

От името на вярващите призоваваме органите за сигурност час по-скоро да открият и накажат извършителя, заявяват от Главното мюфтийство и припомнят, че през последните години често имаше подобни вандалски актове над църкви и джамии, което силно притеснява религиозните деноминации.

"Тези деяния на открита и груба провокация срещу вярващите сериозно компрометират мирното съжителство, към което всички ние се стремим", се казва още в позицията.