Това се случва за първи път от над 40 години насам, отбелязва БНТ.

Фиданките и инструментите са предоставени от неправителствена организация, а теренът от 200 декара е общински.

До края на следващата година столицата ще стане по-зелена със хиляди ароматни дръвчета. Тази есен по улиците на София ще бъдат засадени още 1500 дървета.

„Новата гора на София“ е мащабна залесителска инициатива на Столична община, в рамките на която ще бъдат засадени над 120 000 нови дървета.

Гората ще се намира в близост до рекултивираното депо за битови отпадъци и ще заема площ от 225 дка, съобщава сайта на Столична община.

За засаждането на дърветата в гората екипът ще разчита на всички софиянци, тъй като трудът в кампанията е изцяло доброволчески.

По план всичките дървета трябва да бъдат засадени в гората в рамките на три залесителни сезона – до края на 2018 г.

Фиданките за първия залесителен сезон, който ще продължи до 3 декември, са предоставени от неправителствената организация gorata.bg.

Организацията по засаждане на дървета в Новата гора на София ще се реализира всяка събота и неделя от 21 октомври до 3 декември, между 10:00 и 16:00 часа, при благоприятни климатични условия.

Новата гора на София се намира на терен, граничещ с ул. „Прохладен кът“ в местност „Дреновица“. Входът за гората се намира срещу входа на старото депо за битови отпадъци „Суходол“.