Бариерата от 1 процент е преминала само партия "Възраждане" на бившия активист на ВМРО и бивш вече директор на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов, съобщи "24 часа".

Най-висок процент партията получава в чужбина, където събира 2 процента от гласовете на българите, изпреварвайки двойно АБВ и доближавайки резултата на ВОЛЯ на Веселин Марешки.

Според закона, годишната субсидия на партиите възлиза на 11 лева на глас. "Възраждане" ще получи и държавен имот, в който да разположи свой офис.

Всички десни партии - СДС, ДСБ, ДБГ, БЗНС, губят субсидиите си. Те се явиха в коалиции на парламентарните избори и не успяха да влязат в Народното събрание. Законът за политическите партии предвижда субсидия само за коалициите, които са влезли в парламента.

Заради изборната загуба и оставането под 1-процентната бариера, СДС може да загуби и емблематичната си сграда на ул. "Раковски" 134. В закона обаче не е разписано ясно дали това важи за партиите, които участват във вота в коалиции.

СДС бе изправено пред същия казус и на предходните избори, когато не влезе в НС и участва във вота в коалиция. Тогава сините върнаха на държавата три етажа от огромната си централа и все пак останаха на "Раковски" 134.

Без пари от бюджета остава и "Глас народен" на Светльо Витков. На предните избори партията на фронтмена на "Хиподил" успя сама да мине 1 процент. Този път обаче Витков влезе в коалиция с Реформаторския блок и тъй като останаха под чертата, губи правото си на субсидия.

Без субсидии остават и АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева.

Анкета: Възползвахте ли се от преференциалното гласуване?