Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от ГЕРБ, съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

Целият текст гласи, че за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране ще се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда.

Когато частните детски градини и частните училища, обаче получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

Текстовете, засягащи финансирането, бяха гласувани алинея по алинея.

По време на дебатите по законопроекта Янаки Стоилов от БСП заяви, че в Европа, има държави, които финансират при определени условия частично образованието и в частните училища, има и други, които не го правят.

"В по-малките населени места няма частни образователни институции. Този закон, за кого го правите? За тези, които така или иначе имат да получат и нещо от държавата. Защо държавата трябва да плаща за избора някой да си запише детето в частно училище, след като той има достатъчно средства, за да го направи така или иначе", запита Стоилов.

Мариана Тодорова от АБВ заяви, че от групата подкрепят философията и духа на закона, но не са съгласни държавата да финансира частните училища. Според нея отлив на ученици от държавните училища ще се отрази на качеството на образование в държавните училища, базата ще се влоши, ще намалеят приходите за ремонт и административни разходи.

Емил Райнов от БСП се обърна към колегите си да помислят за това, което залагат в бъдещето. Ще процъфтяват частните училища, а цели региони ще останат без образование, смята той.

Милен Михов от Патриотичния фронт пък изчисли, че около 15 и 20 млн. лв. би струвало на държавния бюджет, ако всички частни училища получават държавна помощ.