Това съобщиха на пресконференция ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова и шефът на Столичната дирекция на полицията комисар Ивайло Иванов.

Убийството е извършено в петък около 5 часа сутринта по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

29-годишната Виола Николова живеела с приятеля си Стефан Станев от няколко месеца. Според разследващите, най-вероятната причина за убийството е ревност и употреба на наркотици. Младият мъж подозирал приятелката си в изневяра.

"По изключително жесток начин е извършено убийството. С множество удари по тялото с метален стик, след което имало душене. Самият извършител е споделил, че за да спре страданията й е забил нож в областта на врата, като освен забития нож има и дълбок прорез от средата на врата към гръкляна“, коментира Емилия Русинова.

По думите й, това е било почти като опит да се отреже главата на починалата млада жена.

След убийството, 29-годишният Стефан се обадил на своя позната, която помолил да го закара с колата си донякъде. Двамата се срещнали на улицата, след което се качили в апартамента. Според свидетелката, Стефан започнал да говори несвързано, след което я завел в стаята, където видяла трупа на Виола, увит в одеяло.

Свидетелката успяла да се овладее и да запази самообладание, за да си тръгне от дома на обвиняемия. Преди да си тръгне видяла двата ножа, по които личало, че има следи от кръв, макар да е опитал да ги почисти. След това не е сигнализирала веднага органите на реда, тъй като е нормално да се притесни. Обадила се е на своя приятел, който е приятел и на обвиняемия. Той е бил извън София. Прибрал се е вечерта, поговорили са, след което са направили връзка с обвиняемия, опитали са се да го убедят, че трябва да се предаде“, обясни прокурор Русинова.

Стефан обаче отказал да се предаде и тръгнал с джипа си към морето. По пътя той качил на автостоп момиче и момче. В началото на пътуването убиецът бил мил и любезен с пътниците си.

Между 3.30 и 4 часа обаче при село Зимница, Ямболско, Станев е спрял колата на магистралата под претекст, че трябва да отиде до тоалетната. Сложил е бокс на ръката си, извадил е момчето от колата и му е нанесъл удар в главата“, допълни Русинова. По думите й момчето е със спукана околоочна орбита, а момичето е успяло да избяга от колата.

Няколко часа по-късно Стефан Станев е открит и задържан в Созопол. Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство и е задържан за 72 часа. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".

Директорът на СДВР Ивайло Иванов допълни, че Стефан Станев не съжалява за извършеното. Убиецът споделил, че смята, че след като е умъртвил приятелката си й е помогнал да спре с пороците си.

До момента Станев не е имал криминални прояви. Убитата също, като предстои да се изясни дали е използвала наркотици.

„Имаме данни, че извършителят на убийството е употребявал наркотици, а най-вероятно родителите са му помагали със средства. Джипът, с който се е предвижвал към морето, е закупен от неговата майка“, допълни Ивайло Иванов.